Сложната ситуация около съставянето на служебното правителство създаде нова политическа ситуация в България.

След решението на президента Радев да избере от изтънелия списък с потенциални служебни премиери Димитър Главчев се очаква председателят на Сметната палата, бивш председател на НС и депутат от ГЕРБ да посочи и списъка си с министри.

Заради очакваните реакции по време на предизборната битка Бойко Борисов вече обяви, че иска да се разграничи политически от правителството. Лидерът на ГЕРБ изрази опасения, че "цялата кампания ще мине все едно ние управляваме" и подчерта, че не е виждал Главчев "от 7-8-10 години".

Тази сутрин доскорошните партньори на Борисов в т.нар. сглобка и настоящи съперници от т.нар. разглобка начертаха червената линия, по която ще оценят влиянието му върху служебния кабинет.

В сутрешните блокове на трите национални телевизии днес както Антоанета Цонева от "Демократична България", така и Даниел Лорер и Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обявиха, че ще оценяват състава на правителството по избора на министър на вътрешните работи и министър на електронното управление.

Като аргумент за акцентирането върху тези две позиции те приложиха водещата им роля в организирането на предстоящите избори - както за българския, така и за европейския парламент.