"Продължаваме промяната" няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с експерти, каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно изборно събрание на партията.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

"Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай",  категоричен бе Петков и посочи, че ще следят много внимателно избора на министри.

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Това е негов избор. Сега най-важното е, че главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори. Следващите двама министри на МВР и на електронното управление ще ни покажат в каква посока ще се движат - ще има ли много купен вот, ще бъдат ли изгорени 400 хил. гласа на българските граждани. Ще следим внимателно", каза Петков.

На свой ред премиерът в оставка Николай Денков заяви заяви, че ПП няма да изтегля зам.-министрите си, тъй като Главчев следва да реши с кои хора може да работи и с кои не. Той отказа да отговори въпрос дали е имало по-добри кандидат.

Снимка: БТА

Денков бе категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той.

"Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача, заяви Денков.

Денков определи като провокации въпросите за това защо сега ПП критикува Главчев, който само преди няколко месеца бе избран за председател на Сметната палата. По думите му компромисите тогава били нужни.

"Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ", каза Денков.

Той посочи, че този тип провокации с нищо няма да помогне. Факт е, че ние през цялото време се опитваме да деполитизираме тези системи. Всъщност, ако трябва да резюмирам с едно изречение - това, че се разпадна правителството и не се реализира ротацията, е именно поради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури в тези контролни институции, обясни Денков.

Много е лесно да се правят провокации, много е трудно да се намерят решения, които да работят, добави той.

Денков каза, че това, което са отчели още при избора на конституционни съдии, е, че подходът, при който ярки политически лица се появяват при контролни независими регулатори, трябва да бъде прекратен. Именно затова предложихме конституционен съдия, който не е свързан по никакъв начин с ПП, добави той. Това, което се случи преди - това да се съгласяваме с ГЕРБ да бъдат сложени такива лица, е всъщност пример за нещо, което трябва да избягваме, каза Денков.

Снимка: БТА

По същество това е големият спор, който имахме и сега при ротацията, уточни Денков и добави, че разпределянето на квотен принцип на хора по партийна линия, които трябва да бъдат лицето и съдържанието на независимите контролни органи и регулатори, е грешно.

Снимка: БТА

"Продължаваме промяната" провежда Отчетно-изборното събрание на "Продължаваме промяната" в НДК. Във форума участват близо 400 делегати от цялата страна.

Снимка: БТА

Очаква още да бъдат обсъдени кандидатите на ПП за европейските избори и да се потвърди, че листата ще е обща с "Демократична България".

"Настоящият конгрес има голяма цел - политическа и организационна", каза Никола Минчев, който откри партийния форум. Той отбеляза, че предстоящите европейски избори са първите за ПП, в които формацията има задача да излъчи онова представителство, което да има капацитета да представя всички българи с разбиране за проблемите на обединена Европа и визия за тяхното решаване.

Снимка: БТА

Никола Минчев заяви, че днес ще бъдат приети промени в Устава и ще бъдат попълнени органите на партията - Изпълнителен, Национален и Контролен съвет. Знаете, че досега контролните органи на партията бяха отражение на представителството в 47-ото Народно събрание и излъчения от него кабинет Петков, но вече две години след учредяването на партията и създаването на партийни структури в цялата страна, представителството в тези органи се очертава да е доста пъстро.

По същество днес откриваме нашата предизборна кампания, отбеляза Николай Денков по време на форума. Той представи версията си защо се е стигнало до предсрочни избори, което по думите му от една страна е било неочаквано, а от друга страна - закономерно. През месеците септември, октомври, ноември и декември парламентът работи на много високи обороти, отбеляза Денков.

Изненади в това отношение нямаше, в момента, в който разбрахме, че ГЕРБ е абдикирал от работата по управленската и законодателна програма, от работата по Плана по възстановяване и устойчивост и всички други проблеми, които стояха пред нас, отбеляза той.

Денков отчете, че в същото време правителството е работило на много високи обороти. Извадил съм 20 точки, с които да се опитам да убедя и вас и хората, които ни гледат, че си струваше. Денков визира рекордно увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 30 процента, 2 процента ръст на икономиката за 2023 г., спад на инфлацията, 2,3 млрд. лв. за развитие на регионите и териториалните планове за справедлив преход, започна реалната работа за АЕЦ "Козлодуй", успешно завършва рехабилитацията на ПАВЕЦ - "Белмекен", завършва и рехабилитацията на ПАВЕЦ - "Чаира", които дават възможност за евтина електроенергия за десетилетия напред, добави той.

В социалната сфера Денков отчете, че сме втори по ръст на заплатите в ЕС и добави, че минималната работна заплата е нараснала с близо 20 процента, пенсиите през 2023 г. са се осъвременили с 12 %, а тази година - с още 11%. Доходите нарастват два пъти и половина над процента над инфлацията, каза той и добави, че нарастват доходите в образованието, здравеопазването. Осигурихме безплатни детски градини, безплатни учебници от първи до 12 клас, добави Денков. Направихме безплатни над 400 лекарства в областта на сърдечносъдовите заболявания, отбеляза той и изтъкна, че първият медицински хеликоптер вече е факт.