До момента повече от 1000 машини за гласуване са преминали през извадковата проверка, която се осъществява от държавните експерти, осигурени от Министерството на електронното управление и други администрации, съобщиха от правителствената информационна служба.

При настоящия интензивен темп на работа със сигурност ще бъде достигнат задължителният за проверка брой машини, определен от Централната избирателна комисия. Проверени са и машините за вота в чужбина. Това е докладвал министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на регулярната среща, която премиерът Димитър Главчев свиква за подготовката на предстоящите на 27 октомври избори.

Мундров е припомнил, че за първи път при предходните избори са започнали такива проверки с помощта на държавната администрация.За сравнение - на предишния вот проверените машини на извадков принцип са били около 670 броя. Това на практика прави изборите в неделя най-строго проверяваните досега.

Министърът на електронното управление вчера е проверил лично инсталирането на софтуера на машините за гласуване, което се извършва в склада на фирмата-доставчик.

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов е потвърдил, че всички дейности по подготовката на вота се реализират в срок. Подчертал също, че е на финална фаза процедурата за унищожаване от общинските администрации на хартията за машинен вот от предходни избори, след като по темата ЦИК поиска съдействие от Министерския съвет, става ясно още от пресъобщието на МС.

"Крайно време е сериалът "Игра на избори" да приключи, хората очакват финалните надписи, а ако видят и надписа "край", ще е най-добре" , заяви по-рано служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.