Нямам информация България да изнася оръжие за Украйна, заяви министърът на отбраната в ефира на БНР.

Той уточни, че се изпълнява решението на парламента, според което София оказва помощ на Киев само под формата на ремонт на украинска военна техника.

"Имаме подписан меморандум между "Терем" и украинската фирма, така че фирмите работят по въпроса, в случая "Терем" и украинската фирма, която отговаря за ремонта от украинска страна", заяви пред БНР министър Заков по време на посещение в авиобазата "Граф Игнатиево" край Пловдив.

Повод за коментара му стана конфузната ситуация, създала се след интервю на премиера Кирил Петков пред "Гардиън". В него министър-председателят призна, че се опасява, ако има служебен кабинет на президента, той да не спре помощта за Киев. Впоследствие икономическият министър Корнелия Нинова отрече да е изнасян и един патрон дори за Украйна. Тя поясни, че изнасяме за други 64 страни. Последва уточнение от правителствения пресцентър, в което се уточняваше, че се спазва решението на Народното събрание за помощ във вид на ремонт на украинска техника.

Днес дойде и коментарът на държавния глава, който констатира, че първо - това е признание, че изнасяме оръжие за Украйна, и второ, че Кирил Петков, в желанието си да уцели него, е прострелял Корнелия Нинова, тъй като комисията, която разрешава търговията с българско оръжие, е под шапката на нейното министерство.