Социалният министър Деница Сачева защити премиера Бойко Борисов дни преди в парламента да бъде гласуван внесеният от БСП вот на недоверие към правителството заради корупцията.

В отговор на въпрос на водещия на предаването "Панорама" по БНТ как управляващите ще се защитят по време на дебатите в парламента на фона на появилите си снимки и видеозапис от спалнята на премиера, в които се вижда нощното му шкафче, пълно с пачки и злато, тя отвърна:

"Какво доказват тези снимки, видеа? Това са медийни внушения. Ако във вашата спалня влязат и вас ви няма в дома ви, и на вашето легло има пачка с пари, какво би доказало това? Нека да говорим за корупцията с факти и числа".

Самият Борисов вчера заяви, че снимките и видеозаписът са монтирани и "аранжирани", изтъкна, че се вижда, че живее като аскет и добави, че само с "диаманти още не са го ръсили, докато спи".

Запитана за поисканите от премиера оставки на министрите на финансите, икономиката и вътрешните работи заради съмнения, че са хора на ДПС, Сачева коментира:

"Това са съмнения, които има в обществото и те трябва да бъдат изчистени, това беше политически знак, че ГЕРБ не е зависима от ДПС. Няма такава зависимост и колегите са изключителни професионалисти. Когато си в политиката, понякога трябва да даваш данък "Обществено мнение" и такива знаци, които може да не изглеждат справедливи, но обществото ги очаква".

По думите ѝ редовните избори са след 8 месеца и няма причина да се изискват предварително оставки.

"След вота на недоверие във вторник всички варианти са възможни, но трябва да се вземе найдоброто за страната и за хората решение", каза още тя.

Според нея при оставка едни протести ще бъдат заменени от други, а това може да доведе до спирала от избори.

"Неизбежно е да чуем гласа на хората. Но също така е неизбежно да дадем отпор на всички, които зоват към размирици. Желанията на протестиращите са много и различни. Нас служебният кабинет не ни плаши - плаши ни да влезем в окото на кризата без парламент", добави социалният министър, която също като премиера заяви, че правителството остава заради отговорността да не влезе държавата в още по-голяма криза.

В момента точният брой на хората, които са без работа е 264 000 души. Процентът е 8,3. 37 000 души са намерили работа през юни, което е рекорден брой, подчерта Деница Сачева.