Фактът, че САЩ са сметнали, че е необходимо да се намесят в корупционните схеми в България, показва, че в България има сериозен проблем с ограничаването на корупцията. Явно става дума за доста необичайна ситуация, която изисква такива крайни мерки срещу държава членка на ЕС, членка на НАТО. И държава, в която на теория има върховенство на закона. Това заяви в интервю пред NOVA милиардерът Уилям Браудър, който стои в основата на създаването на Глобалния закон "Магнитски"**.

Според него санкциите хвърлят тъмна сянка върху България - те показват, че страната не може сама да се справи с проблемите си и затова САЩ трябва да се намеси.

"Това повдига сериозни въпроси за управлението на България - защо това се случи и какво ще се направи занапред, за да се поправи ситуацията. Всеизвестно е, че България достига до най-високите нива на корупция сред държавите членки на ЕС. Действията на САЩ отново подчертаха това. Повдигнаха се въпроси, на които трябва да се отговори веднага и които трябва да бъдат коментирани от лидерите на вашата държава", казва още Уилям Браудър.

Според милиардера, Путин е най-големият руски олигарх и най-богатият човек в света.

"Това, което знам за Владимир Путин е, че в Русия няма такова нещо като независимо богатство. Когато видиш руски олигарх с мрежа от порядъка на 10 или 20 млн. долара, тази сума не е изцяло тяхна. Този олигарх държи половината от сумата за Владимир Путин като негов довереник. Стига се до невероятно големи суми - по-големи от тези на Бил Гейтс, на Джеф Безос. И причината за тези големи суми е, че Путин получава дял от всичко. Той е като мафиотски бос - той взима част от всичко. В резултат на мафиотските схеми за конфискуване Путин се е превърнал в най-богатия човек на света. Той иска да остане на власт на всяка цена, за да спаси парите си и да се спаси от влизане в затвора. Вероятно трябва да остане на власт и ако иска да остане жив", казва Браудър.

**Историята на американския закон, наречен "Магнитски" започва през 2005 година, когато на милиардера Уилям Браудър е отказано влизане в Русия, депортиран е в Обединеното кралство и е обявен за заплаха за руската национална сигурност. Бизнесменът възлага на своя приятел и адвокат Сергей Магнитски да разследва целта на нападението. Мaгнитcки e aрecтувaн, cлeд кaтo e cвидeтeлcтвaл зa кoрупциионната схема и умира в затвора. В негова чест името му е дадено за американския закон, който е призван да се бори с корупцията в глобален мащаб.