В писмото Миков припомня, че разискванията по вота, внесен от група народни представители от ГЕРБ на 19 септември, бяха проведени и приключиха в 10.55 часа на 26 септември, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Буквално минути преди това - в 10.35 часа, от партията внесоха втори вот на недоверие към правителството. 

Това стана, след като Миков надхитри с процедурна хватка ГЕРБ и вотът на недоверие все пак беше обсъден. Тогава от партията на Бойко Борисов веднага внесоха нов - по същата тема - провал на новото Министерство на инвестиционното проектиране.

По този повод Миков пише:

Все още не съм наясно дали в случая става дума за грешка, или пък от ГЕРБ в действителност са имали волята в рамките на две седмици да бъдат разгледани два идентични вота на недоверие. При всички случаи до гласуването на проекта за решение по първия вот не виждам правно основание, а и житейска логика, да започнат разисквания, които по своя предметен обхват вече бяха проведени и приключени на 26 септември".

Според парламентарния шеф в случай, че първият вот бъде отхвърлен от депутатите, предложението, внесено на 26 септември, ще бъде недопустимо по смисъла на Конституцията и Правилника на Народното събрание.

Според изискванията при отхвърляне на предложение за вот на недоворие ново предложение на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

В случай, че първият вот на недоверие пък бъде приет и депутатите гласуват недоверие, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен, пояснява Миков.

Той уведомява още председателите на парламентарните групи, че онези народни представители, които желаят да се запознаят с проекта за гласуване на вот на недоверие, внесен на 26 септември, могат или да ползват проекта за решение и мотивите от 19 септември, или да получат екземпляр от втория вот в деловодството на парламента.

Миналата седмица гласуването на вота пропадна, защото ГЕРБ бойкотираха управляващите, изобщо не влязоха в залата и при отсъствието на "Атака", нямаше кворум. Националистите обаче се върнаха от Брюксел и тази седмица ще осигурят нужните 121 гласа.