Приключва един управленски мандат, който се радваше на парламентарен комфорт. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият председател на БСП Михаил Миков.

Според него мандатът на правителството на ГЕРБ приключва "с малко мъгла по отношение на конфигурацията на следващия парламент", тъй като социологическите изследвания не говорят за ясна алтернатива на сегашното управление. С това очевидно Миков намекна за недостатъчно успешната роля на социалистите в този парламент. Въпреки декларациите за нови политики, големият дефицит, според него, остава именно "в промяната на политиките".

Миков очерта основните особености на процесите, които протичат в БСП в момента. Той е на мнение, че партията безапелационно тръгва против демократични принципи, свързани с цялата ѝ вековна история. Това си твърдение той подкрепи с примери от местните партийни организации в страната извън факта на изключването на Георги Гергов от пловдивската организация. Правят се игрички по места, за да се осигури подходящия човек. "Гергов беше изключен заради изявление", каза Миков.

Покрай шума около Гергов са били отстранени или се възпрепятства избора по места на други членове на Националния съвет. БСП не се очиства от "гербаджиите" в своите редици, а това са манипулации, с които си служат пуснатите да говорят по медиите от името на ръководството, убеден е Миков.

Върви процес на централизация на партия, на откъсване на националното ръководство от местните организации. Текат процеси на разделение и противопоставяне в партията.

Михаил Миков даде добра оценка на ролята президента. "Президентът Радев се утвърди като самостоятелен политик", каза той и подчерта, че тече опит от страна на ръководството на БСП да намали неговия авторитет.

Що се отнася до предстоящите парламентарни избори и исканите промени в закона Миков смята, че говоренето по изборното законодателство е закъсняло. Такива промени е можело да се дискутират по-рано, преди лятната сесия на парламента.

След изборите на 4 април Миков очаква сложна конфигурация за конструирането на следващото управление на страната и по-голяма фрагментация на парламента - ситуация, в която "трудно ще може да се наложи на обществото лява политика".