Според Миков освободените хора са млади, образовани, без политически пристрастия, но заради това, че са назначени при управлението на социалистите, сега са отстранени, което е политическа чистка.

Цачева обаче твърди, че повечето от тях са назначени през последния месец на миналия парламент, когато вече е било ясно, че поне два месеца няма да има заседания.

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на БСП Михаил Миков снощи е написал, че Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание.

"Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работа през последната година и половина",
смята той и изброява, че е закрит и цяло отдел - за анализ на ефекта от законодателството, който е имал за основна задача да следи за качеството и хомогенното прилагане на законите.

Той определя случилото се като "дребнава политическа чистка" и "проява на краен, безогледен и арогантен стил".

"Това не е реваншизъм, защото в 42-рото Народно събрание подобни чистки не е имало. Това е проява, която игнорира всякаква политика, насочена към развитието на млади професионалисти и поставя под въпрос решението им да търсят развитие у нас. Това е акт, който не стимулира диалога и търсенето на съгласие", смята бившият председател на парламента.

Миков предлага на всички уволнени да потърсят защита на правата си по съдебен ред, като експертите на БСП били насреща.

 Категорично не приемам твърденията, че в НС е имало масови чистки, з
аяви Цецка Цачева пред Фокус. Тя уточни, че има неправомерни назначения в парламента през лятото.

"Заявявам отговорно, доказаните експерти трябва да бъдат спокойни"
, каза още Цачева и посочи, че трябва да се притесняват онези, които са назначени във времето, когато не е имало действащ парламент.

Цачева даде пример с директора на приемна и обясни, че назначаването му се е случило в края на месец юли, когато вече е било ясно, че 42-то Народно събрание отива в историята.

"Това е звеното, в което се получават жалби, сигнали на граждани", поясни тя и допълни, че предстои да се анализира защо от една дирекция са били направени общо три.

Цецка Цачева заяви и че ще бъде направен пълен анализ на администрацията.

По думите на Цачева съмнителните назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на 42-то Народно събрание ще бъде предсрочно прекратен.

„На 7 юли 2014 г. в отдел „Студенти” на стаж от парламента са назначени 6 служители, забележете на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време. Четирима други служители в последния момент са назначени в хранителния комплекс, трима шофьори са назначени в гаража на Народното събрание. Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: „Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?", попита Цецка Цачева.

Тя посочи, че по това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в НС.

„Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това”, добави тя.

Цачева даде и пример, който по нейните думи, е потресъл цялата администрация.

„В парламентарния пресцентър са били назначени две служителки, които след края на мандата на предишния парламент в продължение на два месеца не са идвали на работа, не са влизали в двете сгради на Народното събрание, а са получавали заплати. Чашата на възмущението прелива на всички сегашни служителите на администрацията, когато по инициатива на Главния секретар, малко преди конституирането на новия парламент, те се появяват само, за да вземат обезщетение от по четири работни заплати, като всяка една заплата е между 2400 – 2500 лв.”, обясни Цачева.

По думите й главният секретар изпълнява функциите на ръководител на администрацията във време, когато няма работещ парламент, но той може да взима такива действия по отношение на служителите само при неотложни случаи.

Преди дни Цачева отново стана председател на Народното събрание.