След няколко часа дебати искането бе отхвърлено със 110 гласа „против” и 82 „за” от 192-ма гласували. Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

От партията на Бойко Борисов поискаха предсрочно освобождаване на Миков, заради това, че на 26 септември откри пленарното заседание без проверка на кворума чрез електронната система, а чрез преброяване от квесторите. Така вотът на недоверие бе обсъден въпреки бойкота на ГЕРБ. Според вносителите е застрашен правовият ред и е поруган парламентаризмът.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обясни преди това, че Миков ги върнал в годините на тоталитаризъм и диктатура, квесторите броили депутатите като глава добитък и все пак и днес не е ясно кой е присъствал и кой не.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова била сигурна, че "юристът Миков е в тежък конфликт с партиеца Миков”.
Тя призова Миков да ги "освободи от присъствието си", защото, по думите й, "всички сме роби на закона, за да бъдем свободни".

Илия Баташки от левицата й репликира, че генетично човек не може и не бива да се отказва от своя генотип:

"Нека да не изпадаме в ситуация, при която санитарят се объркал и отишъл да лекува диария с клизма”.

Десислава Атанасова разкритикува председателстващата заседанието Мая Манолова, че очаквали от нея да не толерира срамни изказвания, в които колеги си позволили да принизят парламентаризма до едни други санитарни правила, които никога не успели да надскочат.

"Можете да бъдете опозиция на мнозинството, на правителството, но не можете да бъдете опозиция на парламента и на народа. Аз не съм председател, аз съм един от вас", каза Миков и обясни, че няма да гласува.

Той предупреди, че, независимо колко време ще бъде животът на НС, ще има и други избори.

Красимир Ципов от ГЕРБ го обвини, че не взема сам решения, а му се подават отдругаде - непрекъснато получавал бутане с лакът от едната страна и ритане по кокалчетата от другата.
Миналата седмица Борисов каза, че "Мая Манолова, която освен военно министерство, явно командва и НС".

Лидерът на ДПС Лютви Местан нападна ГЕРБ, че колкото по-дълго се гърчат в прехода от управляващи към опозиция, по-неадекватни ще бъдат.

"Оставка на председателя може да се иска, ако е нарушил Конституцията, но го направихте, защото са засегнати икономически интереси", смята той.

Депутатите спориха за разликата между физическото и духовно присъствие в пленарна зала.

Мая Манолова коментира, че отделянето на духа от тялото не се отразява добре на депутатите от ГЕРБ. Тя предложи, когато излизат на трибуната, да обявяват дали са в залата или ги няма, дали говорят физически или политически - "дали говори тялото или духът".

„Разликата между човека и предмета е в това, че той има дух, вяра и воля. Присъствието на депутат в зала е политически акт, а дали ще се регистрира е политическа воля”, обясни Красимир Велчев от ГЕРБ.

Той каза още, че няма бивш агент или бивш комунист, всички са настоящи.

Местан отговори, че ако е вярна тезата, означава, че има десни лидери комунисти и ги призова да се сетят кой им е лидер.

По-рано парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ.

Анкета: Трябва ли ви такъв парламент?