В неделя Миков каза в интервю, че иска НЦИОМ да бъде закрит.
Центърът е създаден с решение на Народното събрание от 15 декември 1989 г.

Пред БНТ днес Миков обясни, че в НЦИОМ има злоупотреби, за които трябва да има и последствия.

"В НЦИОМ трябва да се направи проверка и назад в годините, защото последният одитен доклад, от който се виждат злоупотреби, е само за една година", смята той.

Парламентарният шеф смята, че не е необходимо да има организация на бюджетна издръжка, която да изследва рейтинга на политиците.

На мястото на НЦИОМ трябвало да се направи звено, което да изследва ефекта от приетите закони, каза Миков. 

В отговор на въпрос за идеята за закриване на НЦИОМ лидерът на БСП Сергей Станишев коментира по-късно, че държавата се нуждае от една държавна социологическа агенция, която да е в БАН и да се занимава с фундаменталните въпроси, които засягат развитието на България.

Причина за протестите

Миков коментира още, че истинската причина за протестите не е номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Това не е повода за вувузелите и свирките. Ако не беше Пеевски, щеше да е друг повод. Причината е липса на представителност в тази част от политическия сегмент - десницата, която днес се опитва да се насипе под формата на реформаторски блок", подчерта Миков.

Председателят на парламента допълни, че другата причина е, че най-голямата партия е в опозиция, а имало и икономически интереси, които губят от политиката на това правителство.

По думите му управляващите са готови за сценарий, в който в протестите през септември ще се включат и работници, както обяви лидерът на "Подкрепа".

Вчера Миков каза, че натиск заради самия натиск не може да бъде повод за отказ от мандат.

За вето за бюджета


Миков коментира, че никой президент в България досега не си е позволявал да наложи вето върху бюджета въпреки възраженията си по отделни текстове.
Той вярвал в разумната преценка на президента и очаква да оцени важността на промяната и да не наложи вето.

Парламентарният шеф вече обясни, че няма да разваля депутатската ваканция, за да се гледа вето за актуализацията.