На пресконференция Миков коментира актуализацията на бюджета, че ако президентът разглежда вето като политически ход, това ще е безотговорно, а самото вето би било безпрецедентен акт, предадоха БТА и "Фокус".

"Няма да свиквам извънредно заседание на НС, ако последва вето, ще изчакам парламентът да се събере през есента. Ще се стигне до забавяне реализацията на политиката на правителството, но ще е ясна отговорността", каза той и добави, че по този начин ще бъдат забавени социални плащания.

По думите му, да заиграваш "с това тежко президентско оръжие", за да предизвикаш политически коментари по отношение на формирано парламентарно мнозинство, било безотговорно поведение.

Миков добави, че не иска до оспорва заложените в конституцията механизми, но ако наложи вето, президентът трябвало да си дава сметка и че това е пряк, директен сблъсък с Министерския съвет и опит да се блокира неговата политика.

Парламентарният шеф винаги приемал с разбиране мотивираното връщане на закони за ново гласуване, но не и с политическа цел.

Работата на депутатите

Безпрецедентен натиск, големи обществени очаквания и емоции - така описа той обстановката, в която започнало работа 42-то Народно събрание, предаде БТА.

"Натиск заради самия натиск, заради желание на непредставени в НС партии, не може да бъде повод за отказ от мандат. Когато остракизмът (метод за политическа борба-бел. ред.) е решаващ фактор във вземането на решения, сме твърде далеч от представителната демокрация, позната на модерния свят. Днес едни ще протестират, утре - други", категоричен бе Миков.

Той отново каза, че БСП не се страхува от предсрочни избори, но попита „А оттук нататък накъде?".

"Самото НС може да се каже, че е заложник на "Атака", на БСП, ДПС и ГЕРБ при резултатите от изборите", отговори той на въпрос дали кабинетът е заложник не на улицата, а на поведението на партията на Волен Сидеров.

По думите му голяма част от протестите са заради постоянния социален дефицит.

Парламентарният председател призна, че управляващите не са предпазени от лоши кадрови решения и плащат съответната цена.

Миков коментира, че случаят с тефтерчето на председателя на комисията за конфликт на интереси поставя големия въпрос как парламентът регулира контрола върху органите извън изпълнителната власт.

Без НЦИОМ

Шефът на НС повтори думите си, че Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) трябва да бъде закрит по няколко причини. През годините имало обвинения, че е официозна социологическа агенция и според него няма нужда от нея, защото има много агенции.

„Спазването на финансовата дисциплина в това звено също показва определени пороци. Това е въпрос на отговорност на ръководителя му, а не осъзнато решение на функциониране на звеното”, каза Миков, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали след като се закрива НЦИОМ, трябва да се очаква закриване на БНТ, БНР, БТА, коментира, че аналогията била абсурдна.

В Деня на траур

В Деня за национален траур Миков коментира смъртта на загиналите миньори в "Ораново", че това е случай, в който бедността принуждава хората да работят "в условия твърде далеч от разбиранията за условия на труд в европейска България".

Равносметката показвала, че въпреки трудната обстановка, през първата сесия депутатите са приели редица закони, свързани пряко с живота на хората.


Кръстосан огън: Има ли натиск върху дневния ред на НС?