Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви в сутрешния блок на БНТ, че следващия понеделник  
ще направят първа стъпка да се съберат с партьорите си.

На въпрос дали поканата е на кафе, по примера на срещата на Бойко Борисов и Лютви Местан от миналата година, тя отговори, че, разбира се, ще пият и кафе, но разговорът няма да е неформален, а в рамките на парламентарния дебат. Целта е да очертаят приоритетите и да обсъдят кой как вижда нещата, които трябва да разискват и приемат. 

Стоянова призна за грешки във взаимоотношенията в управляващата коалиция и подчерта, че противоречията трябва да се изглаждат на по-ранен етап.

"Трябва да променим начина, по който си говорим с партньорите, 
трябва повече спокойствие, не да се действа на бързи обороти, ще опитаме това да не се случва
", добави тя. 

Депутатката беше категорична, че ще водят дебати, ще се мъчат да убеждават партньорите си и опозицията и ще търсят подкрепа от всеки от тях, но няма да се откажат от онези политики, които от ГЕРБ смятат, че са тяхната програма.

Продължавам да считам, че това, което ще се случва при управлението на този коалиционен кабинет, ще бъде преди всичко отговорност на ГЕРБ”, подчерта Стоянова, която бе категорична, че предсрочни избори ще доведат до нестабилност.

На въпрос за подкрепата на ДПС тя отговори, че такава трябва да има по важните за България теми. И добави, че ГЕРБ ще разчита на плаващо мнозинство.

Същото вчера заяви и вицепремиерът Томислав Дончев, който допусна подкрепа не само от ДПС, но и от БСП.

Кънев: Запушихме пукнатината

Бяхме на път да завършим годината с остра криза в мнозинството, но тя е на път да приключи, заяви в същото време пред bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев, който бе категоричен, че пукнатината в управляващата коалиция е запушена. 

По думите му още от дните преди Коледа с ГЕРБ търсят съгласие и общ път за продължаване на пенсионната реформа, която от РБ не приеха. 

"Политиката е сътрудничество и опит достатъчен брой хора, представляващи обществото, да стигнат до най-доброто решение, защото то не е очевидно. Не вярвам на този тип пророкувания, че мнозинството не е стабилно. Това, че мнозинството спори и няма диктат, е добре", заяви още Кънев.

По думите му от ДПС трябва да разберат, че най-после България има правителство, което не разчита на тях. Според него това, че не могат да свалят един кабинет, когато си поискат ги изнервя.

"Това правителство е стъпило на програма, а не на лични договорки. Ние вкарахме градивни преговори и компромис в името на общото добро. Ако искат отново да са част от властта, ДПС и "Атака" трябва да се променят", категоричен бе Кънев, който подчерта, че ако ДПС бъде допусната във властта, ще спре всички реформи.