Вчера от преговорния екип на ГЕРБ обявиха, че в името на това да има стабилно правителство дори са готови премиер да не е Бойко Борисов, а лидерът на ДСБ Радан Кънев. Неофициално изтече информация, че са склонни да дадат на Реформаторите 5 министерски кресла.

Днес обаче Кунева коментира пред БНР:

"Ние няма да се борим за министерски места, а за цялостното изпълнение на програмната декларация. Нашите колеги от ГЕРБ бяха така добри да кажат ориентировъчно, че има пропорционалност между министерските постове и резултатите от парламентарните избори".

Тя подчерта, че никой не й е предлагал формално пост. Появиха се публикации, че бившият еврокомисар е гласена за министър на външните работи.

По думите на Кунева позицията на РБ е, че ще помогне там, където може най-добре.

Ние бихме били наясно каква е отправната ни точка, ако ГЕРБ, като водеща партия, кажат какви министрества държат да задържат, каза Кунева.

"На мене ми се струва, че подобен разговор предстои. А ние иначе имаме нашата програма, върху която да стъпим, и тогава можем да ангажираме определени хора в сфери, в които има най-голяма нужда от реформа и които РБ разпознава за най-важни
", добави съпредседателката на Блока.

Тя изтъкна, че общата декларация за управление на ГЕРБ и РБ е готова и е във варианта, разгледан по време на вчерашните разговори.

Документът  е декларация за ключови приоритети, основата на управленската програма - външна политика, икономика и растеж, публични финанси, електронно управление, държавна администрация, здравеопазване, гражданска среда, регионална политика, земеделие, екология, култура и духовност, отбрана, обществен ред, национална идентичност, уточни Кунева.

Тя добави, че още днес парламентарната им група ще се събере и ще обсъди декларацията. По думите й РБ не са били в позицията на управляващи и е естествено да са по-съсредоточени върху програмата, затова смята, че  негодуванието, че се бавят не е обща позиция на ГЕРБ.

Кунева подчерта, че се надява декларацията да бъде подписана от ГЕРБ и РБ.

"Естествено, че бихме искали да има колкото се може по-широк кръг от партии, които слагат подписа си под тази декларация. Смятам, че програмната декларация така, както е написана, до голяма степен отговаря на желанието на Патриотичен фронт за просперираща България. Знам, че от ГЕРБ са водили разговор с АБВ. Очакваме колегите от ГЕРБ да инициират тристранна среща с АБВ", каза още Кунева.

Междувременно продължават консултациите при президента с партиите. След срещата от "България без цензура" заявиха, че засега не могат да кажат дали ще подкрепят кабинета, защото не знаят какви ще са приоритетите му.

БСП: Маскарад между ГЕРБ и РБ

Офертата на ГЕРБ към Радан Кънев да заеме поста на министър-председател е като че ли скрито послание, че партията с лидер Бойко Борисов е достатъчно сериозна, когато води преговори с РБ и е склонна на всички ходове, за да се сформира правителство, коментира пред БТА зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България" Ангел Найденов.

Той посочи, че няма как отстрани да се прецени доколко сериозни са били намеренията на ГЕРБ, но най-вероятно не става дума за шега, тъй като ситуацията в страната не предполага подобно поведение.

"От друга страна, всичко това е своеобразен маскарад, в който отстрани се виждат само маските на участниците и трудно може да се види истинското изражение зад тях", добави Найденов.

Той каза още, че не изключва категорично възможността АБВ да подкрепи кабинета. А за мълчанието на ДПС добави, че този тип парламентарно и политическо поведение не е ново за тази партия.

"Когато се формира правителство на малцинството и няма стабилна подкрепа на трета формация в лицето на ПФ, очевидно, за да се отиде на подобна стъпка, има обещание за подкрепа от друга формация и най-близко е да се помисли, че това е ДПС", посочи Найденов.

Политолози пък коментираха, че ГЕРБ много трудно ще даде премиерския пост на Радан Кънев.
В същото време във Фейсбук се разменят "музикални" послания между него, Бойко Борисов, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

АНКЕТА: Ще се споразумеят ли ГЕРБ и РБ?