След близо пет и половина часа преговори в Народното събрание ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) се разбраха по програмната декларация с 20 ключови приоритета за управление. Това поотделно обявиха пред журналистите преговарящите екипи на двете формации.

Окончателно документът трябва да бъде "изчистен" до понеделник на обед, а във вторник - предложен и на евентуалните партньори от Патриотичния фронт и АБВ, на които управляващите да разчитат в парламента.
 
Томислав Дончев каза, че ГЕРБ чакат РБ да представят вижданията си за структурата и състава на коалиционния кабинет и в кои сектори те могат да поемат отговорност и да ги оглавят.

БНТ съобщи, че по неофициална информация ГЕРБ са готови да отстъпят до 5 министерства на РБ.

От ГЕРБ официално заявиха как си представят следващото правителство - "качествени политици, а не администратори", "министри, които да не водят след себе си зависимости" и пропорционалност на разпределението на министерските постове, а не квоти, какъвто бил лошият спомен от предишни управления.

По думите на Дончев срокът за уточняване на конкретни имена е до вторник на обяд, иначе нямало как да има коалиционно споразумение.

"С програмната декларация за приоритетите сме приключили. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме
", заяви на свой ред Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Тя поясни, че това им дава основание да намерят смисъл да се направи едно стабилно управление на България. 

Приоритетите в програмата са общо 20. Темите са: външна политика, правосъдие икономика и растеж, законодателни промени в ОП, образование, здравеопазване енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика и други, разкри Кунева.

Преди срещата Томислав Дончев допусна, че ГЕРБ може да подкрепи дори кабинет с премиер Радан Кънев.

"Отвореността ни предвид нашата загриженост за ситуацията стига до там, че освен титулярния вариант – правителство с премиер Бойко Борисов, може да подкрепим правителство с премиер примерно Радан Кънев", посочи Дончев.

Самият Кънев не присъства на срещата поради лични ангажименти и все още не е  коментирал подобна възможност.

На въпрос дали е обсъждан въпросът, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на лидера на ДСБ за премиер, Кунева отговори:

Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи".

Тя добави заяви, че когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят.

След преговорите Дончев коментира още, че
има общ документ, който обединява волята принципите и приоритетите на ГЕРБ и РБ.

"Тази нощ ще бъде редактиран документът и утре ще бъде представен на Патриотичния фронт и на АБВ. Целта е да търсим обща подкрепа на всички цели, поставени в този документ. Политическата формула, която ще се търси е 2 плюс две", поясни той.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ изтъкна, че много държат на достойни и качествени кандидатури и според това да определят зоните на политически действия от тук нататък.

Тя каза, че Реформаторите не отговарят конкретно на много от поставените им въпроси, защото те самите не са получили конкретните отговори, които искали.
Очакваме конкретни отговори, подчерта Бъчварова.

"Не бихме се съгласили на безпринципен политически формат. Цената не може да бъде изпадането в зависимости. Часовникът цъка безмилостно", допълни Томислав Дончев.

Анкета: Ще има ли правителство в рамките на 43-тото НС?