Майките на деца с увреждания поискаха от премиера Бойко Борисов да върне като министър на труда и социалната политика Бисер Петков.

Вчера министър-председателят поиска и прие оставката на социалния министър, като от пресслужбата на кабинета обясниха, че кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания. 

Възмутени сме от отстраняването на Бисер Петков от поста министър на Министерството на труда и социалната политика, заявяват от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" в отворено писмо до Бойко Борисов.

"Считаме, че мотивите Ви, че темповете на работа на министерството не отговарят на обществено-политическите (ВИ) очаквания са абсолютно несъстоятелни!", пишат майките в писмото до премиера.

Те припомнят, че именно МТПС под ръководството на този министър създаде два ключови за живота на хората с увреждания закона - Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги.

"Именно при този министър стартира очакваната с десетилетия реформа в сферата на социалните политики за децата и хората с увреждания. Настояваме реформите да бъдат завършени и да не се протакат с неоснователно поискани от Вас оставки! Настояваме Бисер Петков да бъде върнат на поста министър на МТПС!", заявяват от НГИ "Системата ни убива".

"Хората с увреждания, нямат повече време за губене! Протакането на реформата ще съсипе и унищожи човешки животи и в случая отговорността за това ще е единствено ваша!", пишат още майките в отвореното писмо до министър-председателя.

 Социологът Евелина Славкова също определи оставката на социалния министър като изненада.

"Това е нов жанр, който наблюдаваме при управлението на Борисов. Най-често сме ставали свидетели на оставки, когато има някакъв много сериозен скандал или някакъв много сериозен проблем. До този момент по-голямата част от министрите при управлението на Борисов са се разделяли с поста си на база на някакъв публичен скандал, на който сме станали свидетели. ук вече забелязваме нов детайл - искане на оставка заради натрупани във времето проблеми, въпреки че в настоящия момент по-скоро виждаме, че в сферата на здравеопазването има проблеми, отколкото в сферата на труда и на социалната политика", обясни тя.