Министър-председателят Бойко Борисов поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха в края на работния ден от правителствената информационна служба.

"Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Премиерът счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", се казва още в лаконичното съобщение.

Въпреки че проблемът не е назован, оставката на Бисер Петков идва в разгара на скандала около изплащането на болничните листове. След като бизнесът предложи работодателите да не плащат първия ден, синдикатите излязоха на протести. А премиерът беше принуден да заяви, че такова предложение изобщо няма да бъде внасяно в парламента за разглеждане.

Точно вчера обаче министърът заяви пред БНР, че спорният въпрос няма да бъде решен до края на годината.

Парламентарната бюджетна комисия даде срок от един месец от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване да бъде решено каква част от отсъствието по болест да плаща работодателят.

"Срокът, който е даден, отива в следващата година. От тази гледна точка времето е твърде малко, за да се намери работещо решение до края на годината", заяви обаче Петков.

Ден по-рано той каза, че не може да обещае, че базовата заплата на социалните работници ще се увеличи с 40 на сто, след като се проведе предупредителна стачка на работещите в около 40 дирекции "Социално подпомагане", защото брутното им възнаграждение е 650 лева.

Допълнително напрежение наля и проблема с втората пенсия. Социалният министър призна, че много от хората с две пенсии реално ще получават по-малко, отколкото, ако са с една.

Напрежение се насложи и заради текстовете в новия Закон за социалните услуги, който предстои да влезе в сила догодина.

Това не е първият път, в който Бисер Петков подава оставка. Миналата година той обяви пред премиера, че не може да се оправи с исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, защото исканията им изисквали над 300 милиона лева повече на година. Първоначално Борисов прие оставката, защото не можел да гледа палатковия лагер на недоволните жени. Тогава обаче именно те защитиха министъра, като заявиха, че диалогът с министъра точно започнал да става конструктивен и те очакват решения на техните проблеми.

"Оставям го да продължава да си изпълнява ангажиментите, да видим дали ще се продължи с палатковия лагер. Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Оставям го министър", заяви тогава премиерът.

Визитка

Бисер Петков е роден е на 06.09.1963 г. в Монтана. През 1987 г. завършва магистърска степен по "Икономика и организация на вътрешната търговия" в УНСС. Има редица специализации и обучения, сред които "Икономика на предприятието" във Виенския университет, Австрия, "Публични финанси" в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика. Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др.

През 1988 г. започва като редовен преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.

През м. март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" и заема този пост до м. май 2009 г.

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста за нов четиригодишен мандат.

В периода 2013-2016 г. е член на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване.

Избран за министър на труда и социалната политика на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание.