Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, коментира в ефира на "Още от деня" по БНТ  оставката на социалния министър Хасан Адемов. Той определи новината като изненадваща.

"Изненада е за мен, вчера бяхме заедно в бюджетната комисия, нямаше никакви индикации за напрежение. Нека да видим как ще се развият нещата, за да можем да коментираме в детайли", заяви Адемов.

Според него, проблемите в социалната сфера са системни, но не са предпоставка за смяна на министър.

"Проблемите около бюджетната процедура, с болничните, пенсионните фондове, минималната работна заплата, Тристранният съвет... Това са системни проблеми, които винаги възникват в хода на бюджетната процедура и според мен не могат да са основания за искане на оставка", заяви Адемов.

Очевидно е, че става въпрос за опит за отпушване на напрежението в социалната сфера, категоричен бе той.

Припомняме, че днес в късния следобед стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал и приел оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Премиерът счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", се казва още в лаконичното съобщение.

Въпреки че проблемът не е назован, оставката на Бисер Петков идва в разгара на скандала около изплащането на болничните листове. След като бизнесът предложи работодателите да не плащат първия ден, синдикатите излязоха на протести. А премиерът беше принуден да заяви, че такова предложение изобщо няма да бъде внасяно в парламента за разглеждане.