В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, заяви пред БНР омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос дали смята да участва в някой от предстоящите избори. Тя не изключи възможността обаче да си промени намеренията.

"Отношенията ми с институциите, с властта стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не спестявам никому нищо. Смятам да продължа в този дух - това е ролята на омбудсмана - да защитава гражданите и да атакува всяко решение, което ги ощетява, и да не мълчи пред нито една несправедливост в обществото", отбеляза Манолова.

"Ще си върша работата, ако ме оставят да си върша работата. В момента, в който това стане безсмислено, когато всяко мое предложение бива бламирано и атаките продължават, мога и да преосмисля намеренията си... Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза, независимо в какво качество я защитавам", подчерта омбудсманът.

В края на миналата година председателят на БСП-София Калоян Паргов каза, че в партията се обсъждат няколко имена за кандидат-кмет на София, сред които и това на Мая Манолова "заради високото обществено одобрение, което среща".

Мандатът на Манолова изтича през юли следващата година. Тя очаква да започнат да ѝ се поставят условия преди евентуален втори мандат и не очаква подкрепа за такъв от всички парламентарни групи.

Точно преди месец - на 13 февруари, Манолова каза пред БНТ, че не смята да бъде следващия омбудсман на България. "Не знам в каква кондиция ще бъда след година и половина, а тази работа изисква много труд, усилия и концентрация. При всеки един опит за посегателство върху права на хора, моята намеса е очаквана и неизбежна", заяви тогава Мая Манолова.

"В крайна сметка има много други възможности. Винаги един край е възможност за ново начало", каза още омбудсманът.