"Въпросът за независимост е нещо относително в световния контекст. Страната си има идентичност от векове, така че въпросът е да се съобразява човек с действителността". Това заяви Симеон Сакскобургготски пред Нова тв.

"Винаги съм съжалявал. Той беше в Кобур, ние в Египет. Майка ми тогава се притесняваше да отидем в Кобур. Само си кореспондирахме, за жалост, никога не съм го виждал", каза той за дядо си цар Фердинанд, който през 1908 г. е обявил декларацията.

"Митрополит Стефан, вече като екзарх, го посрещнахме с майка ми в този салон (в двореца "Врана" в София) - връх на цинизма - да дойдат да си изкажат съболезнованията за екзекуциите, може би учтиво, но пак в контекста на онова време, но не се забравя", коментира Сакскобургготски.

"Аз съм винаги "за" добросъседство и за начин, по който нещата да са нормални, отношенията също и в полза на съответните населения. Мисля, че е въпрос на разум и на общи интереси. Всеки може да е убеден, че е прав във всичко, но така не стигаме никъде", заяви той по повод сключения договор със Северна Македония за добросъседство.

"Не бива да се политизира и НАТО. Това е въпрос на една обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото. Това не изключва човек да бъде враждебно настроени срещу други. За съжаление, много хора така го възприемат като сме в НАТО, НАТО до гроб и това е. Не бива да се абсолютизира и най-вече да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни, което е съвсем погрешно за мен", коментира той членството ни в НАТО, което стана факт по време на неговото управление като премиер.

"Аз си спомням, когато станах премиер, как някои съграждани ми внушиха, че трябва да се събори паметника на Съветската армия и аз тогава им отговорих, че ако така всяко правителство се отнася към миналото, няма да има нито Триумфална арка, нито пирамиди, нито нищо", добави Сакскобургготски.

"Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя. Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение", добави той.

"Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните", обясни царският наследник.

"Да се чувствам обиден и то на народа, поне в мое лице - не в случая. Трябва да питате преди всичко хората, които гласуват. Но да давам аз някаква формула, това са също съчетание от обстоятелства. Всяко нещо е относително", завърши той запитан дали е обиден на народа, че са го избрали само за един мандат, а Бойко Борисов вече е три на власт.