Ще заведем колективен иск в Съда по правата на човека в Страсбург за незаконното подслушване на 130 души, обяви лидерът на "Изправи се БГ!" Мая Манолова, след като за тях се разбра по време на работата на специално създадената с тази цел комисия в досегашния парламент.

"След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство, ни се обадиха много хора от протестите - граждани и журналисти, с настояване това грубо показване на техните права да бъде разобличено и наказано. Става дума за незаконно класифициране на информацията за подслушване на 130 лица, защото и самото подслушване е незаконно, Спецпрокуратурата е поискала от Спецсъда да бъдат подслушвани с абсурдното обвинение за организирана престъпна група за преврат, метеж, въоръжено въстание. Спецпрокуратурата извършва възмутително, безобразно действие, да твърди, че хора, които участват в граждански протести, извършват преврат", заяви Манолова на брифинг пред медиите, като уточни, че който гражданин иска, може да се включи в иска в съда в Страсбург.

Още днес можем да поискаме информация от Специализираната прокуратура по Закона за достъп до обществена информация дали са подслушвани или не тези 130 лица, каза още тя.

По думите е скандал с международно измерение.

"Целият офис на "Изправи се БГ!" - те са граждански лица, те не са партийци, са били подслушвани, месеци наред срещу тях са прилагани СРС-та", подчерта тя.

"На протестите аз биех един тъпан, и това явно Гешев го е уплашило много, може би има непоносимост към силни шумове и затова съм обвинен като един от част от организирана престъпна група, което ме връща 79 години назад, когато поетът Никола Вапцаров, също от Гешев (Никола Гешев - б.р.), е бил осъден на смърт по същите обвинения. Просто това е пълен абусурд, не сме мръднали една йота, а сме държава в ЕС, това, което се случва в държави, които завършват на "стан", като Таджикистан, Узбекистан", каза наследникът на поета, също Никола Вапцаров, който е част от "Изправи се БГ", и отново настоя за оставката на главния прокурор.