Едно от лицата на протестите през 2020 г. - Никола Вапцаров, да бъде обединена лява кандидатура за кмет на София, предлага лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова. Идеята е да има публично обсъждане с левите партии и граждански организации. 

"Битката за София вече започна. На терена се появиха кандидати, издигнати на тъмно и с неясни каузи. Общото между всички е, че са удобни за управлявалите 18 години София - Борисов, Фандъкова, ГЕРБ, и по никакъв начин не застрашават порочния им модел в София", коментира Манолова при обявяването на предложението на формацията за публично обсъждане с левите партии и граждански организации на кандидат за кмет на София. 

Според "Изправи се България" нуждата от силен кандидат на обединените леви в София става все по-очевидна. Затова и предложението им било именно Никола Вапцаров.

"Нужен е кандидат, който да даде алтернатива. Който не е част от модела "Фандъкова". Който не колаборира с досегашни управляващи, не е бил в техните схеми и далавери и не е тяхно подставено лице. Кандидат, който да ни вдъхнови за обединение и победа. Призоваваме всички леви партии и формации да номинират своите кандидати сега. И нека вътрешно-коалиционен избор определи най-добрия, който да се изправи срещу дясната омерта за София", каза при представянето на кандидатурата Георги Кадиев. 

От своя страна Никола Вапцаров заяви, че е кандидатът, който не се срамува от потеклото си. Напротив, гордее се с него в лицето на Никола Йонков Вапцаров - гениалният поет и борец за свобода и участник в съпротивата по време на Втората световна война. "Имам вяра, че заедно може да изчистим София от корупционните схеми, които я държат в капана на безвремието и я задушават с презастрояването", каза той. Вапцаров е уверен и че "заедно може да направим града ни по-хубав, по-чист, по-достъпен, по-зелен и по-сигурен". 

"Имам вяра, че София има ресурса и човешкия капитал да се превърне в модерен, динамичен и същевременно уютен град за живеене", посочи още Вапцаров, правейки с това препратка към слогана на кампанията си - "ВЯРА за София". Той е вдъхновен от едно от най-известните стихотворения на поета.