Машините с преустановено гласуване са 15 в страната. Гласува се с хартиени бюлетини. Централната избирателна комисия (ЦИК) разглежда още два сигнала за Плевен и Перник, съобщи Росица Матева, говорител на ЦИК, по време на брифинг.

Сред установените проблеми за гласуване с машините са секции в Стара Загора, Свищов, Ловеч, Пазарджик, Варна, Шумен, Русе.

"На три от машините, за които сме взели решение да се премине на хартийно гласуване - във Варна и Пазарджик, изписва надпис, че "дневникът е подправен", заяви Матева и обясни, че това е за пръв път и ще се анализират причините за това, но резултатите от проверката ще са след изборите.

Към момента за страната са подадени десет сигнала за изборни  - три от тях са за секционни избирателни комисии (СИК), две за незапочване на изборния ден навреме, има и две жалби за предизборна агитация и социологически проучвания.

Тя обобщи, че общо за страната и чужбина се гласува в 12 934 секции. Подвижните секции са 292, в затворите са 15, а в болничните заведения - 121. С хартиени бюлетини се гласува в 3264 секции - 2810 в страната и в чужбина - 454. В чужбина се гласува в 755 секции, каза още Матева.

Относно проблемите за гласуване извън страната тя добави, че в някои секции с по две машини една от тях не работи, но гласуването продължава.

В Европа най-сериозният проблем е неявяване на членове на СИК или тяхното закъснение, но няма сведения за проблеми за машини, обясни Цветозар Томов, говорител на ЦИК. Няма сведения за сериозни проблеми в Далечния Изток, отбеляза той.

На въпрос относно гласуването в Турция и получени сигнали, че членове на СИК говорят на турски и дават указания, Томов отбеляза, че не знае за нарушена тайна на вота, но има проблем при гласуването на някои места в Турция.

Томов каза още, че изборният ден в Нова Зеландия е приключил, като трябва скоро да привърши и в Австралия. Не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка, каза още той.

Цветозар Томов от ЦИК обясни за сигнала, че се готви за саботаж в някои ромски махали с машинното гласуване. Схемата е да се каже няколко пъти, че бюлетината е отчела грешен избор, с което се да се премине към хартиено гласуване. Такива случаи обаче е имало винаги при машинно гласуване, поясни Томов.