57% от жителите на София ще упражнят правото си на глас по време на предстоящите местни избори на 27 октомври. Това сочи експресно проучване на "Маркет ЛИНКС", направено по поръчка на bTV и проведено сред 500 лица над 18 г., в периода 23 - 28 септември по метода на прякото-лично интервю в София.

Допитването показва, че 5,8% от анкетираните са категорични, че няма да отидат до избирателните урни, а 12% все още не са решили. 21,8% от запитаните са отговорили, че по-скоро биха гласували, за 3,8% от хората е по-вероятно да не гласуват.

Независимият кандидат Мая Манолова е лидер в обществената подкрепа, сочи проучването. За бившия омбудсман биха гласували 27,4%% от запитаните. На второ място е кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова с 25,8%, а на трето с 10,9% е арх. Борислав Игнатов, подкрепен от "Демократична България".

Борис Бонев, който е кандидат на неправителствената организация "Спаси София" получава 4,4% от гласовете на анкетираните столичани. На пето място с 2,2% подкрепа е евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Проучването на "Маркет ЛИНКС" показва още, че при разпределението на местата в общинския съвет на София предимство ще има управляващата партия. За ГЕРБ ще гласуват 25,7% от запитаните, за БСП - 14,8%, а за Демократична България 10,5%. 34,2% от анкетираните столичани все още не са решили за коя партия ще гласуват в общинския съвет на София.

Снимка: bTV

По-рано днес Центърът за анализи и маркетинг представи резултатите от свое проучване за електоралните нагласи, според което Йорданка Фандъкова води пред Мая Манолова съответно с 43,2% на 39,2% и ги праща на балотаж. Борислав Игнатов печели 5,1 на сто от гласовете на избирателите, Ангел Джамбазки - 4 процента, Волен Сидеров - 1,2 на сто, Десислава Иванчева - 0,7 на сто. Изследването е направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември.