Пет партии ще влязат в новото Народно събрание, но на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да има ясен победител. Това е изводът на социолозите от "Маркет ЛИНКС" след най-новото им национално проучване по поръчка на bTV.

То е проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата между двете водещи формации е едва 1,4 процентни пункта.

Според проучването в 49-ото Народно събрание място имат ДПС с 13,6%, както и "Възраждане" с 11,4%. БСП се очертава да бъде пета на вота - последната партия, която прескача бариерата от 4 процента за влизане в Народното събрание. Социалистите получават 7,3% подкрепа от анкетираните.

Снимка: bTV

Коалиция "Левицата" получава 3,2% подкрепа, "Има такъв народ" - 2,3%, а "Български възход" - 2,1%.

Социолозите отчитат висок процент на имащите право на глас, които са решили в неделя да не отидат до урните - 22,5 на сто. Голям е и броят на анкетираните, които все още не са решили дали ще упражнят правото си на глас - 13,7 процента.