Срещнахме се със семейства, чиито близки са заложници. И стана ясно, че има двама заложници с български произход. Бих искала в този момент да кажа, че това е информацията, която можем да споделим. Продължаваме в координация с държавата Израел и страните, участващи в преговорите, да правим всичко необходимо за освобождаването им. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел пред журналисти на летище София минути, след като с премиера Николай Денков се завърнаха от еднодневно посещение в Израел. 

По думите на Габриел в момента, в който българските власти имат повече информация и тя няма да застрашава освобождаването на заложниците, ще бъдат дадени повече подробности.

Продължават усилията да не се достигне до регионална ескалация на конфликта, посочи още вицепремиерът, като допълни, че международната общност заедно с Израел търси решение на хуманитарната криза в Газа.

"България първа успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници в Газа. Получихме специални благодарности от външното министерство на Израел за съдействието и координацията", коментира Мария Габриел.

От своя страна премиерът Николай Денков също бе категоричен, че повече информация за заложниците няма да бъде предоставена, тъй като това потенциално би могло да застраши живота и здравето им. 

"Така че по тази тема повече няма да говорим, докато няма разрешение от израелска страна", заключи министър-председателят, който проведе срещи с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и с президента Исаак Херцог.

Той допълни, че една от основните цели на визитата е била да се изрази пълната подкрепа на България към Израел. 

Снимка: БТА

"За това, че тя има всички права да защити своите граждани от терористични атаки и нападения с ракети. Преди 30 дни Израел бе нападнат по един изключително жесток начин, а  Чзверствата, които са извършени, са неописуеми. Част от тях отново ни бяха припомнени днес. От друга страна не трябва да се позволява да се смесват терористите от "Хамас" с палестинското население, в което цивилните граждани също имат своите права", заяви той.

По думите му това е била и друга от целите на визитата.

"Да се уверим, че израелското правителство взема всички мерки, за да раздели терористите от невинното население. И това получихме като уверение. Ще помагаме с каквото можем и на двете страни", добави Денков. 

Снимка: БТА

Премиерът коментира и изявленията на президента Румен Радев по отношение на исканата оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев. 

"Нека да погледнем фактите. Първият от тях е, че всички ръководители на служби днес са назначени еднолично от президента чрез неговите служебни правителства. Така че, ако ще използваме термини като овладяване на службите, единственият, който може да е овладял службите е президентът. Втори факт - досега никога не съм поискал да се смени някой от ръководителите на службите, защото нямаше причина. Но днес има. Първият тур на изборите протече без машини. Това има своите последствия - от една страна намалено доверие към изборния процес, а от друга с изключително голям брой невалидни бюлетини заради това, че няма машини. И това се дължи основно на действията на един зам.-председател в ДАНС. Трети факт - в момента има опит да се прехвърли цялата отговорност и вина за премахването на машините към зам.-министъра на електронното управление. Но в справката на ДАНС пише, че той е създал предпоставки да възникнат рискове за по-голямо недоверие към машините", заяви Николай Денков. 

По думите му в същото време зам.-председателят на ДАНС е използвал тази предпоставка, за да създаде такава информационна кампания, че машините да отпаднат. 

"Ако миналия петък оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев беше получена, сега нямаше да водим този разговор", завърши премиерът.