Шест партии и коалиции поискаха касиране на вота за Общински съвет в Хасково. Жалба за непризнаване на изборните резултати и отмяната на гласуването за органа на местното самоуправление е подадена в Административния съд в областния център, съобщиха за БТА представители на политическите сили, които са внесли колективния иск.

Това са "Ние идваме", "Продължаваме промяната - Демократична България", "БСП за България", "България на регионите", "Възраждане" и "ВМРО-БНД". Основанията ни са грубо нарушаване на изборния процес и манипулацията му, каза водачът на листата на "Ние идваме" и новоизбран съветник Марин Райчев. Според него има основания да се твърди, че резултатът е бил съществено повлиян заради нарушенията и следва да бъде отменен.

Става дума за може би хиляди гласове - надписани, заличени или откраднати, коментира и кандидатът за кмет и водач на листата за общински съветници на "Възраждане" Георги Георгиев. Към исковата молба има приложени и съответните доказателства, посочи водачът на листатата на "БСП за България" Камен Тодоров. Ростислава Жекова от "ВМРО - БНД" уточни, че решението за колективен иск е било взето още преди втория тур на вота в Хасково.

На първия тур на вота 41-членният Общински съвет бе попълнен според решението на Общинската избирателна комисия както следва: "БСП за България" двама общински съветници, ГЕРБ - 14. "Български гласъ" - четири, "Има такъв народ" - един, "Ние идваме" - трима, "Възраждане" - двама, "България на регионите" - трима, Движение за права и свободи - девет и "Продължаваме промяната - Демократична България" - трима.