Би било наивно да кажем, че тази кампания ще е лесна. Иска ми се тя да мине без език на омразата и да водим един смислен дебат за Европа. Реакцията ми при изказването на премиера Бойко Борисов за кучките беше много спонтанна, защото тази дума отсъства от моя речник и екипа ми.

Това заяви пред bTV водачът на евролистата на ГЕРБ и СДС и еврокомисар Мария Габриел.

"Иска ми се в предизборната кампания не да се говорим за това кой кого ще бие, а за това кой какво е направил за България. Отнасям се с респект към всеки мой опонент. В дебатите трябва да се концентрираме в политиките за бъдещето на Европа и какво трябва да направим занапред. Никой няма да ни вземе на сериозно, ако 17 евродепутати сме на различни мнения и се караме. За това призовавам в кампанията да формулираме определен брой теми, в които всички да се обединим и да защитаваме българските интереси. Ние ще имаме своите различия, но нищо не ни пречи да бъдем обединени и единни по темата за двойния стандарт при храните примерно", каза още Мария Габриел.

"Цветан Цветанов подаде оставка. Той пое своята отговорност. ГЕРБ пое своята отговорност. Доказали сме, че единствено ние поемаме отговорност и спазваме моралните закони. Иска ми се да виждам това и при опозицията. В ГЕРБ взехме решение и то показва поемане на отговорност. В чужбина нямам апартамент. Живея под наем там. Всяка седмица съм в България и се срещам с хората, защото за мен тяхното мнение е най-важното. Има време до евроизборите и този скандал с апартаментите може да се превърне в позитив за нас. Трябва да покажем, че защитаваме ценностите, които се изповядват в ЕНП. Декларирала съм всичките си имоти", коментира българският еврокомисар темата за скандала с апартаментите.

"Жозеф Дол винаги е давал призив за обединение на десните партии преди избори. Идеята на коалицията ни със СДС е да има чуваемост на посланията на ЕНП. Европа е на кръстопът и трябва да работим за обединена Европа. Надявам се на максимален брой и повече от всички останали евродепутати. Мисля, че ще спечелим минимум 7 евродепутатски места. Показали сме, че знаем как да работим в полза на България. Не е важно колко силно говориш, а каква реална работа си свършил. Евроизборите не би трябвало да се обвързват с евентуални предсрочни избори в България. Дебатите трябва да са за България и Европа. Аз съм горда, че като еврокомисар изпълних думата цифровизация със смисъл", каза още Мария Габриел.