Разговорите с парламентарно представените партии продължават утре, като първи покана за това ще получат БСП - това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ номинираната за премиер Мария Габриел. Целта на разговорите е да се постигне съгласие за експертен редовен кабинет с хоризонт една година. 

По думите на Габриел е станало ясно, че думата "коалиция" в евентуален кабинет е изключена според заявките на партиите в НС. "Ще разгледаме и предложенията на тези, които ще се ангажират с подкрепа за такова (експертно) правителство", каза Мария Габриел: 

"Експертно правителство с хора, които със своята репутация, опит и експертиза ще вдъхнат онова доверие, което ще позволи на всички заедно да направим така, че предложените приоритети да не са общи, а и мерки, обвързани със срокове и ясни ангажименти". 

Канят първо БСП, с които имали "най-големи различия, но на мен ми се иска да вярвам, че всички заедно ще работим за бъдещето на България", подчерта Габриел. 

Тя ще отправи покана и към ПП-ДБ разговорите да продължат. По темите, които са приоитетни за ГЕРБ - еврозоната, Шенген, най-големи различия имали с "Възраждане" затова и те нямало да получат покана.

През последните дни тя си задавала два въпроса - има ли нужда страната от редовно правителство и успяла ли е да намери общи приоритети с останалите партии в НС. И на двата въпроса си отговорила с "да", като сега оставало само да се намери формулата за управление.

"Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции и знам, че без работещо правителство няма как да бъдат изпълнени ангажименти и няма как да бъдат реализирани приоритети. Във всички срещи, които проведох, вложих всичко с ясна цел и идея - да минимизираме и негативните последствия върху всички тежки решения, които ще взимаме в тази ситуация. Получих предложения, но сега за мен приоритетът е България", каза Габриел.

Тя потвърди, че не са водени каквито и да било разговори с нея за имена или министерства.

В брифинга участие взе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира твърденията, че исканото отстраняване на главния прокурор е добило политически привкус. 

По думите му, когато Христо Иванов, Румен Радев, Кирил Петков искат оставката на Иван Гешев не е вмешателство и политически въпрос, а когато Мария Габриел иска да прави реформа, е вмешателство. Борисов посочи, че не познава прокурорите, внесли искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

"И членовете на ВВС са българи. Също наблюдават процесите и гледат кое спира реформите. Вярвам, че и Нинова, и аз не ги познаваме. Всеки има право на реакция. Когато се избира независим регулатор, избираш го и след това не можеш да го контролираш. Във всички партии има анти и симпатизанти... Нашата партия е голяма, има крила и различно мислещи хора", каза лидерът на ГЕРБ.

"Като всеки човек има хубаво и лошо. Нашата партия има крила, има различно мислещи хора, но затова е първа, защото има дебат. Демократична, не лидерска", коментира динамиката в партията Борисов. Според него досега само Мария Габриел е говорила за правителство, а останалите членове на ГЕРБ са до нея, само за да знаят другите лидери, че Габриел ще разчита на 69 депутата по различните политики.

Утре държавният глава Румен Радев трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Във вторник пък ще бъде свикан Националният съвет на "Продължаваме промяната", който да реши ще даде ли на ГЕРБ-СДС подкрепа за кабинет на Мария Габриел. Как ще реагират от ПП на новото предложение за експертен кабинет, все още не е ясно. БСП също ще се допита до партийните си органи, повтори сутринта лидерът на левицата Корнелия Нинова.