В понеделник ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ и БСП, а във вторник ще бъде свикан Националният съвет на "Продължаваме промяната", който да реши ще даде ли на ГЕРБ-СДС подкрепа за кабинет на Мария Габриел. 

"Борисов ми се обади сутринта, покани ме на среща, вероятно ще има такава в понеделник. Не знам какви ще са параметрите на разговора, очаквам утре да каже идеите си за съставяне на правителство", каза в "Тази неделя" по bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Срещата няма да е на четири очи по думите на Нинова, а ще присъстват и преговорните екипи. Не е уточнено и дали ще е при закрити врата. "Ние държим на публични разговори", подчерта Нинова.

"Ще се явим на тези разговори, ще чуем имат ли намерение за корекция и тогава ще решим с вътрешното допитване в БСП. Не се съмнявайте, то няма да е проформа. Нямам никакви проблеми да говоря с Борисов директно и критично, имам чувството даже, че друг не си го позволява". 

Преговорите дотук Нинова определи като древната игра - "Тука има, тука няма". 

"Месец и половина има имитация на преговори, това е загуба на време. Има една игра, тръгнала от Древна Гърция и с бум през Средновековието, която и у нас имаше бум - "Тука има, тука няма". Това прави в момента Борисов - вдигаш едната чаша, излиза Мария Габриел, вдигаш другата - Денков премиер. Вдигаш третата - управленска програма на ГЕРБ, при четвъртата екселска таблица на ПП, под петата пък се оказали личните 10 приоритета на Габриел. И след една минута всичко това пак се размества", онагледява Нинова. 

Въпреки, че според нея Борисов е избрал грешната концепция за правителство, "още има време да се коригира подходът и всички да се съберем, да извадим 5-6 неща важни за България, определяме разумни срокове за приемането им - година или две, и тогава търсим хора да ги изпълнят". Те не трябва да са политици според Нинова.

"Не чакаме техния план, а национален план и програма, която обединява всички партии в парламента. Това включва и бюджет с разумен дефицит, без да се предизвиква финансова криза, най-сетне да се напишат програмите по плана, Шенген, но най-важното е бюджетът. Такъв национален експертен кабинет бихме подкрепили. И ако вътрешното допитване каже "Да" на такава формула, ще участват с експерти в подобен кабинет", изясни още лидерката на БСП. 

В коментар за останалите актуални събития, тя намира, че "държавните мъже са изчезнали": 

Мъжете изчезнаха - Гешев след опита за атентат, президентът в най-ключовия момент отиде в ЮАР да открива църква, Кирил и Асен в Прага на семинар... Много странно поведение на държавни мъже, коментира Нинова. Но виждам, че всички се прибират и е време за решения", заяви тя. 

Според Нинова "главата на Гешев е политическа оферта към ПП-ДБ, на която те да не могат да откажат". Тя се опасява, че заявките на Мария Габриел подсказват за "политическа намеса в съдебната власт, а при реакцията на шестимата прокурори това лъсва като бял ден". Относно Светлана Бошнакова, която е от квотата на БСП във ВСС и един от шестимата прокурори, поискали смяната на Гешев, Нинова припомни, че тя е била предложена като парламентарна квота от Крум Зарков. "Нито когато е гласувала за Гешев, нито сега, когато се е обърнала срещу него, тя не е имала комуникация с нас", добави соцлидерката. 

Вчера депутатът Йордан Терзийски, член на Националния съвет на "Продължаваме промяната", каза, че във вторник ще бъде свикан Националният съвет, за да решат подкрепят ли първия мандат след номинацията на Мария Габриел за премиер. 

"Както знаете, ние имаме решение на Националния съвет, че няма как да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Разбира се, в контекста на динамичните събития и на номинацията на Мария Габриел за министър-председател, ние отново ще минем през нашите национални органи - през Изпълнителен съвет и през Национален съвет, за да обсъдим тази кандидатура и да вземем окончателно решение. Моето лично мнение е, че това ще бъде препотвърдено, но, разбира се, ние трябва да изчакаме Националния съвет", коментира той. 

Преди това съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че Изпълнителният съвет на партията се събира в събота. "Ще направим първо Изпълнителен съвет на "Продължаваме промяната", после Национален съвет, после ще направим Коалиционен съвет. Имаме ясно решение, но преди да кажем твърдо "не", искам да събера всички да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция, която не вярваме, че ще изпълни задачите, които поставяме в нашия план за Българи", каза Петков пред bTV.