Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел на среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание, по време на която представи 10 акцента, по които ще работи евентуалното правителство с първия мандат.

Тя благодари на ГЕРБ за подкрепата.

"За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. България, която е обединена и ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и носи решения за грижите на българските граждани", отбеляза Габриел и продължи:

"Изправям се с чувства на гордост и скромност. Заедно с вас, защото в последните 14 години сме работили и постигали резултати и в рамките на моите дейности, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС. Днес обаче заставам пред вас с чувство на голяма отговорност, отговорност, която всички ние носим пред българите".

Тя беше категорична, че ключовата дума при разговорите с другите партии ще бъде "диалог".

"Диалог между парламентарните групи по конкретните приоритети в краткосрочен и средносрочен план, които да са приоритети за България и българите. Именно заради това, за да изпълним тези приоритети, имаме нужда от работещо правителство, носещо отговорност", подчерта кандидатът за премиер на ГЕРБ.

Тя обяви, че ще работи по стратегията на трите А-та.

"Днешното ми първо послание е да работим заедно за бъдещето на България и за най-високия кредитен рейтинг - трите А-та - амбиция, авторитет в Европа и ангажимента към хората. Първото е амбиция - да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Второто А е авторитет на България в Европа, ако участваме активно в процесите в ЕС. И третото - най-важното, е ангажиментът към хората, към българите. Ние всички имаме ангажимент да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот", каза още Мария Габриел.

Снимка: БТА

По думите ѝ трябва да бъде воден такъв диалог на тези срещи, че тези думи да бъдат изпълнени със съдържание - "диалог, с който ще си задаваме и неудобни въпроси, но аз вярвам, че те са това, което ще ни позволи да имаме стабилна основа. Но най-вече диалог, който ще позволи да се преодолеят различия, за да утвърдят общото, споделеното, обединяващото".

Мария Габриел очерта и 10-те приоритета, които са ценни за страната и чрез които правителството да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент. На първо място тя посочи план за излизане от политическата криза и организация на работата на институциите.

"Второ - стабилизиране на публичните финанси и приемане на Бюджета. Трето - правосъдна реформа, приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират дотук. Трябва да се стигне и до конституционна реформа, която всички знаят, че ще изисква много работа в МС, в правосъдното министерство и най-вече в НС. Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт", категорична беше Мария Габриел. 

Като следващ приоритет тя очерта справянето с инфлацията и ръста на цените, както и преодоляването на негативните последици за икономиката. Приемането на България в еврозоната също беше посочена като една от ключовите цели пред евентуален кабинет "Габриел".

"Датата ще зависи от бюджета, който направим, и най-вече неговите параметри с дефицит", коментира кандидатът за министър-председател на ГЕРБ.

Като шести приоритет Габриел определи преодоляването на закъснението по оперативните програми, включително и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Седми приоритет - подобряване на сигурността на българските граждани, преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, миграционния натиск, членството в Шенген, модернизация на армията, активно участие на България в европейските политики за сигурност и спазване на ангажиментите на страната, свързани с членството в НАТО", обясни Габриел и продължи:

"Преминавам към осмия приоритет - ускоряване участието на България в програмите, свързани с модернизацията на страната в сферата на науката, иновациите, образованието, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително и дигитализация на публичния сектор. Ключови за модернизацията на страната са инвестициите в младите хора, това означава модерно и иновативно образование, даващо повече възможности за младите чрез свързването на образованието с бизнеса за изграждане на умения, необходими днес и за в бъдеще. За мен е изключително важно да има достойно заплащане на творците".

Последните два приоритета в програмата на Мария Габриел са преодоляването на регионалните различия и опазването и подобряването на здравето чрез ефективна здравна политика.