Ротацията трябва да се случи, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пред български журналисти в Мароко, където е на работно посещение. Тя очаква да се спази споразумението между партиите, подкрепящи кабинета, и след ротацията Николай Денков да остане вицепремиер.

Габриел посочи, че за момента не са обсъждани министри от ДПС, но не пожела да коментира предположенията, че финансовият министър Асен Василев може да стане вицепремиер, предаде БТА.

Вместо това Мария Габриел изтъкна добрите резултати на сегашния кабинет и подчерта, че тя била доказала, че не се поддава на провокации.

Министрите от кабинета ще бъдат оценявани на базата на три фактора преди да се обсъжда какъв ще е съставът на правителството след ротацията, обясни още Мария Габриел, цитирана от БНТ.

За всеки министър ще бъдат анализирани:

- резултатите от работата му след анализ на изпълнението на управленската програма;

- мнението на българските граждани за работата на конкретния министър;

- добрите отношения на конкретния министър с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

"Ротацията трябва да се случи и е въпрос на политическа зрялост тя да се случи по спокоен начин, който да позволи да дадем на гражданите и държавата усещането за стабилност и устойчивост", посочи Габриел.

"България има нужда от това - спокойствие за хората, повече устойчивост. Изградихме и много добри отношения с европейските партньори. Поставяме си и такива амбиции - България лидер и фактор за стабилност! Това може да се случи само, когато не реагираме на провокациите и останем много праволинейни и следващи основната цел", коментира още вицепремиерът.

По-рано днес премиерът Николай Денков обяви, че утре започват разговорите на ниво партийните лидери от "сглобката" именно за предстоящата ротация и бъдещето на кабинета, като този път са включени и от ДПС.

Той обаче увери, че министри ще бъдат сменяни само ако двамата с Мария Габриел са съгласни, че трябва да се направи смяна. Денков вече бил направил анализ кой министър как се е справил с ресорната си управленска програма, като в следващите дни щял да обсъди това с Мария Габриел, а след това, ако трябва и с партийните лидери.