Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви пред журналистхи, че няма покана да участва в служебното правителство. Тя не посочи дали ще остане в националната политика след предстоящите избори.

"Нямам покана за участие в служебния кабинет. За мен е важно до последния ден в работата на това правителство да бъдем активни, да изразяваме позиции и да показваме, че България е надежден партньор", каза Габриел. "Не виждам опасност направеното през последните месеци да бъде развалено. Надявам се да продължи работата по стратегическите приоритети - Шенген и еврозоната", допълни вицепремиерът в оставка.

"Следя и аз информацията, която се появява в медиите. Вярвам в доброто сътрудничество със службите", коментира тя по отношение на публикациите за открито оръжие на "Хамас" в България. И добави: "Изпращаме хуманитарна помощ за Ивицата Газа чрез две организации. Едната е базирана в Египет, а другата е в Йордания. Важно е да спасяваме животи".

По нейните думи засега не се забелязва опасност от отстъпление от постиженията на правителството. Тя изрази очакване за запазване на външните приоритети на нашата страна. "В България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които осъзнаваме, че защото сме в НАТО, страната ни е толкова силна, независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога в нашата история преди не сме имали тази възможност, заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел пред журналисти в Брюксел, където участва в срещата на външните министри от алианса. Днес НАТО отбелязва 75 години от подписването на Вашингтонския договор.  

Снимка: НАТО

"Членството в НАТО е стратегически избор за България, ние сме част от най-силния военен съюз. България участва, защото споделя демократичните ценности и защото има ценен принос за стратегическата важност на Черно море, Западните Балкани, с много ясна, неотстъпчива и всеобхватна подкрепа за Украйна. България е решена да допринася за трансформацията на алианса, който отговаря на новите предизвикателства, свързани със сигурността, дезинформацията. Всички ясно казваме, че Русия остава пряката заплаха за алианса, но сме обединени повече отвсякога", добави Габриел.