"Важно е да идентифицираме стратегически сектори и общи интереси за силни алианси, в основата на които са международни правила, морални устои и ценности. Всяко предизвикателство е и нова възможност да намираме и прилагаме общи решения. Избирайки международното сътрудничество, си даваме шанс да се справим с тези предизвикателства". Това каза вицепремиерът Мария Габриел в изказването си по време на дискусията "Световният ред и как да стабилизираме световната политика" на 16-ото издание на форума в хърватския град Дубровник.

Външният министър очерта нуждата от общи действия по време на кризи, от насърчаване на международните партньорства, от стратегически инвестиции в нови технологии и алианси за сигурност, съобщи пресцентърът на Външно министерство.

Тазгодишната тема на "Дубровник форум" е "Навигация в глобалното разместване". Конференцията бе открита от министъра на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич-Радман.

Във форума участват още министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, министри на външните работи на страните членки на ЕС, страните от Югоизточна Европа, представители на ОИСР и други международни институции.