Партия "Воля", Земеделски съюз "Александър Стамболийски", Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) и партия "Обединена социалдемокрация" ще се явят заедно на евроизборите през пролетта. Това беше обявено на пресконференция в парламента днес. Името на коалицията е "Воля - българските родолюбци".

Снимка: Булфото

Така в коалицията се събраха досегашни идеологически противници - напусналият парламентарната група на "БСП за България" лидер на БЗНС "Александър Стамболийски" Спас Панчев, сега независим депутат, и бившият зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов от дясната Народна партия "Свобода и достойнство".

Исмаилов обясни защо е влязъл в тази коалиция - защото модерният граждански патриотизъм бил да обединяваш хората, а не да буташ хора на границата, с намек за акцията на лидера на НФСБ на предишния вот.

Веселин Марешки пък добави, че патриотичната идея досега е била узурпирана от хора във властта, които лъснали. Към шарената политическа компания се присъедини и Обединена социалдемокрация на Йордан Йорданов.

Коалицията е отворена и за други партии, каза самият Марешки на представянето й пред медиите в парламента.

Бившият червен земеделец Спас Панчев пък призна, че се събирали заедно, защото прагът от 5,8 на сто бил трудно преодолим за самостоятелни малки формации.

Водач на листата за европейските избори ще е Марешки. След като види резултатите от изборите, той ще прецени дали да се откаже от евродепутатското място и да отстъпи на следващия в листата.

Според нас европейските институции имат нужда от промяна в следните посоки - по-малко бюрокрация, мерки срещу корупцията, повече свобода за страните членки, уважение на идентичността и националното достойнство на всяка държава, защита на изконните ценности на Европа, политики за подобряване благосъстоянието на всички европейски граждани, гарантиране на тяхната сигурност и права, посочи Марешки. Общите ценности на коалицията са образование, здравеопазване, сигурност, европейски доходи, ликвидиране на монополите, картелите и битовата престъпност, защита на интересите на българските земеделци и предприемачи, ясни правила, работещи закони, етническа и религиозна толерантност, допълни той. Патриотичната вълна, която залива цяла Европа и която ще има своята кулминация през май, ще промени съюза отвътре, смята Марешки.

Коалицията ще работи за избирането на двама евродепутати, посочи председателят на партия "Обединена социалдемокрация" Йордан Йорданов.

Председателят на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" Спас Панчев изрази увереност, че и други земеделски формации ще се включат в коалицията. Имаме много общи виждания за бъдещето на България, посочи той.

Ние сме родолюбци, обичаме нашата родина, защитаваме националния интерес, каза председателят на НПСД Орхан Исмаилов. Той обясни, че се включват в коалицията, защото патриотизмът не е да буташ баби на границата, не е да унижаваш майки на деца в неравностойно положение, а в това да подкрепяш и да помагаш на всеки, който има нужда, да обединяваш хората в името на нацията, за благоденствието на народа. Този вот ще предопредели и следващия вот, каза още той.

Попитан дали обединението е отворено за "Атака" Марешки заяви, че коалицията "Обединени патриоти" ще се яви на изборите в същия формат и с водач на листата Волен Сидеров. ВМРО ще направят компромис, защото знаят, че са политически трупове, ще сложат Сидеров на първо място, ще сложат Ангел Джамбазки на последно и ще играят за него преференциално, прогнозира лидерът на "Воля".

В отговор на въпрос Марешки заяви, че коалицията не е отворена за включване на партия ДОСТ на Лютви Местан.