Няма как да "пенсионираме" МиГ-29 преди да дойде новия изтребител, заяви зам.-командирът по летателната подготовка в авиобаза "Граф Игнатиево" полковник Николай Русев. Той водеше тройката МиГ-29 на военния парад за Гергьовден.

Полковник Русев направи този коментар във връзка с твърденията на някои наблюдатели, че произведените в СССР изтребители на нашите ВВС трябва да бъдат веднага "пенсионирани" и до закупуването на нови небето ни да се пази от други членки на НАТО.

Ако ние се откажем сега от МиГ-29, по какъв начин ще поддържаме своите екипажи докато дойде новият изтребител - или вероятно идеята е заедно с МиГ-29 да си отидат екипажите и да започнем от нулата... Бойна авиация със 105-годишна история да се третира по този начин е недопустимо", категоричен беше полк. Русев.

Той призна, че ако по негово време са се приемали по близо 50 пилоти в школата в Долна Митрополия, сега броят е между 5 и 10, а за бойно дежурство в авиобаза "Граф Игнатиево" се готви само един млад летец изтребител: "Нямаме възможност за повече за тази година. Надявам се догодина с успешното реализиране на сключения договор (за поддържка на МиГ-29 - б.р.) да подготвим повече".

Полк. Русев призна, че "нерядко" се излита за прехват на самолети, които са се приближили до натовското въздушно пространство.