Мая Манолова и представители на гражданска платформа Изправи се. БГ занесоха студени радиатори пред КЕВР. Поводът за акцията, която започна пред "Булгаргаз" под мотото "Подари радиатор на властта", е днешното заседание на енергийния регулатор, който ще одобрява цената на газа за август да се повиши с 55% до 298лв/МВтч.

"Даваме тези студени радиатори на КЕВР като награда за цялостен принос. Ние отново ще повторим, че основен принос има четворната коалиция", каза Манолова пред КЕВР. И припомни, че през декември, когато встъпи във власт кабинетът "Петков", цената на синьото гориво беше 104 лв., а сега е близо 300 лв. В съседните държави е няколко пъти по-евтин, направи сравнение Мая Манолова, категорична, че причините не са само външни.

Апелирам да бъдат проведени публични търгове и да бъде направен анализ на договора с "Газпром", призова служебния кабинет тя. Защото неустойката, по думите й, ще е над 1 милиард, които ще трябва да платим, заради това, че не ползваме договорения газ. Манолова апелира служебният екип да направи така, че решението на четворната коалиция да не ни доведе до тежки щети и плащане на милиарди левове.

За целта, по думите й, кабинетът "Донев", трябва да проучи и другите европейски страни как са уредили отношенията си с "Газпром", за да получават руски газ.

Нашият отново е руски, само че чрез посредници и с 30% по-скъп, обобщи Мая Манолова.