С импровизирана кошара, поставена на столична бензиностанция, започна акцията на "Изправи се.БГ", част от кампанията им "Антиспекула". Около 10 часа тази сутрин на бензиностанция на "Лукойл", която се намира на оживено кръстовище, бяха стоварени овце от Радомирско.

Акцията премина под мотото: "Хората не са овце" и беше открита от лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова. Тя обясни целта.

"По отношение на цените на бензина и дизела управляващите взеха народа за стадо, което не се информира, не чете, не разбира, че цените са изкуствено завишени с левче, спекулативно завишени. Те мисля, че хората могат да бъдат баламосвани, ограбвани, като тези животинки - затворени, нахранени и си мълчат", посочи към кошарата Манолова, докато говореше пред журналисти.

По думите й акцията има за цел да покаже, че хората не са стадо.

"Управляващите очакват "Мълчанието на агнетата". Докато хората си мълчат, те да си крадат", заяви Мая Манолова, и разясни как се случва изкуственото завишаване на цените на горивата.

"По левче се печели на всеки литър бензин и всеки литър дизел, и това левче се разпределя някъде. То отива във фирмата, която преработва в рафинерията на "Лукойл Нефтохим" руския петрол и след това същата фирма го продава на бензиностанциите. Фирмата купува евтино руски петрол и след това продава прескъпо. Така че левчето се разпределя във фирмата и към управляващите, които осигуриха чадър над тази схема".

Според Манолова това са няколко серии управляващи, започващи от бившия премиер Бойко Борисов.

"Време е да се сложи точка. Тези овчици разбраха и другата измама, с отстъпката от 25 стотинки. Защото бензиностанциите, които я предоставят, продават с 25 стотинки по-скъпо. Едни 150 милиона лева от правителството на четворната коалиция с още едни 150 милиона, гласувани в последния ден, отиват към големите вериги бензиностанции. Четворната коалиция ги почерпи с два пъти по 150 милиона лева. И те продават с 25 стотинки по-скъпо от малките бензиностанции", обясни още Манолова.

Видео от акцията можете да видите тук.