"Със смяната на един министър, държавата не спира да съществува". С тези думи омбудсманът Мая Манолова коментира изненадващата оставка на социалния министър Бисер Петков. И добави, че вчера, преди да се разбере за оставката на министър Петков, е провела среща с майките на деца с увреждания.

"Коментирахме Закона за личната помощ, който беше изработен от моя екип. На срещата участваха и представители на социалното министерство. Постигнахме съгласие по всички дискутирани текстове", похвали се пред NOVA Манолова.

"Законодателните предложения, които в момента се работят в Министерството на труда и социалната политика, са с неясен хоризонт. Не се знае кога ще се финализира работата по тях. 31-ви юли е крайният срок, който е поставен за приключването на работата по тях в социалното министерство. След това те трябва да бъдат подложени на обществено обсъждане, да минат през Министерския съвет и през парламента. Предизвикателството пред мен и моя екип е да се вместим в парите, които и в момента се харчат за асистентска грижа", заяви омбудсманът Мая Манолова.

"Нужно е да се намесят социалното и финансовото министерство, които да направят една финансова обосновка. Ние не искаме да се приемат текстове, които не могат да бъдат реализирани с бюджета на държавата. Но като омбудсман настоявам парите в държавата за хората с увреждания да се разпределят по справедлив начин, така че да се решават проблеми", каза още Мая Манолова.

Относно ранното пенсиониране на миньорите в "Бобов дол", Манолова обясни, че на 8-и януари в деловодството на парламента са внесени предложенията за промени в закона, но те до ден днешен отлежават някъде из Народното събрание.

Припомняме, че 400 работници остават без работа заради поетапното закриване на рудника, което предизвика тревога сред тях и техните семейства. Много от миньорите са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени, няма да могат да се пенсионират. Други имат нужда от преквалификация и нови работни места.

"Не е честно да не могат да се пенсионират миньорите от последния въгледобивен рудник в България", категорична е Манолова.