"Радвам се, че се стига до дело - мисля, че това е най-добрият начин да се видят всички доказателства и да се прецени дали имам някаква вина", това заяви бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който подаде оставка преди дни, а днес прокуратурата му повдигна обвинение заради къщата му за гости в Сандански, изградена с евросредства. Според държавното обвинение той е извършил престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

"Уверен съм, че с времето ще се види каква е истината, надявам се и тогава медийният интерес да е толкова голям, колкото в момента", заяви още той в позиция до bTV.

Той изтъкна, че има "собствено мнение за всичко, което се изнася по случая", но няма да го коментира преди началото на делото.

"Наложена ми е гаранция в размер на 100 000 лева. Нямам обяснение за нейния размер, опитвам се да премълча всички коментари как и защо се определя тя и всякакви аналогии с други, много по-тежки дела, на които сме свидетели. Ще я обжалвам, надявам се разумът да надделее", заяви още Манолев.

Преди два дни той призна, че е финансирал проекта за имота, а парите идвали от високи заплати и хонорари, преди да стане зам.-министър.

Според прокуратурата Манолев и собственикът на фирмата, получила финансирането, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 хиляди лева. Всички данни, събрани в хода на разследването, показват, че къщата за гости в Сандански е получила финансиране чрез фалшиви документи и реално обектът се е използва само за задоволяването на нуждите на бившия зам.-министър и семейството му, допълни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Заради това заедно с Манолев обвинение получи и бенефициентът по европроекта Ана Димитрова, която, по думите на Арнаудова, е дъщеря на жената, която се грижи за децата му. 

Двамата за 6 години не са предоставили нито един документ с вярно съдържание на институциите. За голяма част от тях има данни, че въобще не са подписани от Димитрова, твърдят още от прокуратурата.

"Създадена е документална основа на дейност, която нито е имало намерение да се осъществява, нито е била осъществявана", допълни говорителката на Сотир Цацаров, като изтъкна, че категоричният извод е че действителната дейност е задоволяването на личните нужди на Манолев.

Арнаудова подчерта, че закононарушенията датират от регистрацията на едноличния търговец през 2013 г. (т.е. две години, след като Манолев излиза от съвета на директорите на "Булгартабак-ходлинг" - б.р.). По думите ѝ към момента не е ясно кой е изготвил и подписал документите. През последните дни в общината в Сандански постъпили справки-декларации за приети туристи, за които също има данни, че не са подписани от Димитрова.