Малка рафинерия на бизнесмена Петър Манджуков е била поразена от руска ракета в Украйна. Това съобщи самият той в предаването на bTV "Тази сутрин".

"Там има резервоари и е близо до пристанището, вероятно руското военно командване е смятало, че има складирани горива и заради това е била атакувана. Няма жертви", каза Манджуков.

Като пряко засегнат от войната в Украйна и бизнесмен с опит в разговори на високо равнище той критикува посещението на българската делегация в Киев.

"Държавата има страшно много структури и институции, които да подготвят такова посещение. Има и други българи, които работят дълго време с тая държава и вероятно имат нарушени преки интереси от отношенията с Русия. Тези неща явно не достигат до височайшата особа на нашия премиер", каза Манджуков.

За него също не стои под съмнение, че България изнася оръжие за Украйна, противно на твърденията на икономическия министър Корнелия Нинова. Според него това съвсем няма да е грешка, ако се извършва официално от държавата, а не в полза на посредници или като дарение: "Призоваването за дарения за оръжие се прави, когато даден народ е застрашен пряко и той се мобилизира. Тогава всички дават всичко от себе си да запазят отечеството и родината, но когато става въпрос за друг народ, е различно".

"Не се съмнявам, че наше оръжие отива в Украйна. Това не е грешна стъпка, тя има и пазарен елемент, който се вписва в нашите ангажименти и в съюзите, в които членуваме", каза Петър Манджуков и добави: "Липсата на самочувствие и решимост на нашето правителство попречи да се вземе официално решение за подкрепа за Украйна. Щеше да е много по-добре, ако можеше официално да се предоставя въоръжение на Украйна като подкрепа от България като страна членка на НАТО и ЕС", смята Манджуков.

Той коментира и заплахите от ръководството на БСП, че партията напуска коалицията, ако НС реши да въоръжава официално Украйна.

"При Корнелия Нинова вероятно ангажиментът към избирателите е, защото те имат един сантимент към Съветския съюз. Не трябва да забравяме обаче, че Украйна и Русия са наследници на СССР. Нинова би могла да намери смелост и да подкрепи това, което смятам, че Народното събрание ще приеме за решение", коментира Манджуков.