Спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всичките измерения на този конфликт. Аз недоумявам как министърът на икономиката Корнелия Нинова ще обясни на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт. Що се отнася до газа, правителството трябва да отговори на няколко въпроса. Защо само на България и Полша се спира газът? Спира ли се на Австрия и Германия и те как плащат и гарантират своята енергийна независимост? Това заяви пред журналисти на летище София президентът Румен Радев, който коментира спрените доставки на газ от страна на Русия преди да замине на официално посещение в Испания. 

Държавният глава посочи, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на българските власти към конфликта в Украйна, който влияе пряко върху благосъстоянието и живота на българите.

"Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция и от други страни? Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Това означава, че да, навярно ще намерим алтернативно решение, но това ще изисква и време и средства и означава много по-високи цени и оттук нататък и рискове за доставките", каза още президентът.

В отговор на въпрос дали, докато се е строяла тръбата за Сърбия, той е настоявал да има други доставки, Румен Радев коментира: 

"Многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 милиарда, платени от нас и нашия бюджет, не обслужват българския интерес, а на други държави, които безплатно транзитират газ през нашата територия. А в това време ние не успяхме да осигурим истинска диверсификация. Но това, което става с доставката на газа, ще бъде истински тест за европейската солидарност. Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и бедна европейска държава". 

Президентът бе категоричен, че правителството дължи отговор на гражданите, които са му гласували доверие чии интереси обслужва - техните или нечии други.

"И е крайно време правителството да даде ясни доказателства, че осъзнава и отстоява българския суверенитет и в своята политика се ръководи от българския национален интерес", допълни Румен Радев.

Държавният глава се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев.

"Категорично "не" на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. Но ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то аз мисля, че ние стремително вървим в тази посока. Вече ни е ясно на всички, удължаването на конфликта ще има пагубни последици в много измерения. Суверенната бългаска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение на българска делегация в Украйна, добави Радев.

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна, президентът призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи.

"Според мен политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ, не могат да помогнат и на други народи. Аз съм дарявал свои заплати, дарявам редовно по инициативата "Българската Коледа", за забравените от здравеопазването деца и призовавам българските политици преди да спасяват света да погледнат и към хилядите бедстващи българи", заключи Румен Радев.