Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази надежда, че българският парламент ще гласува предложението му "до часове". Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.

 "Република Македония направи исторически промени", отчете Макрон, като похвали за приноса му бившия премиер Зоран Заев.

"Искам да поздравя премиера Петков, той направи всичко", добави и за българския министър-председател френският президент.

"В идните часове чакаме вота на българския парламент", постави краен срок той, тъй като френското председателство изтича на 30 юни.

Макрон обаче настоя и Румен Радев да промени позицията си с апела: "Сега се обръщаме към президента на републиката - той трябва да се ангажира с това". Френският президент призова за подкрепа и всички партии в българския парламент, в това число опозицията.

"Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме".

"Но е вярно, че чакахме прекалено дълго, имайки предвид всички направени усилия", обобщи Макрон.

"Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува", подчерта френският държавен глава по наш адрес.

"Дали това е справедливо спрямо Северна Македония - ще ви кажа откровено, че не", подчерта той и допълни.

"Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение".

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи.

Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

В същото време Скопие отхвърли предложението "Макрон" като неприемливо, а Албания обяви за "позор" поведението на България заради наложеното вето, което не вдигнахме и вчера на срещата на върха в Брюксел.

"В сегашния си формат предложението не е приемливо за мен, за правителството и за президента на Република Северна Македония", заяви премиерът Димитър Ковачевски.

Междувременно външната комисия в НС у нас одобри редакцията на френското предложение, направена от "Демократична България".

Очаква се днес парламентът да го обсъди и гласува, а от ГЕРБ обещаха кворум за това да има.

Според проекта "Иванов", правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Първо условие е двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език".

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

Четвъртото условие е периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.