Това съобщиха двамата пред журналисти в Министерския съвет.
Председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич е на официално посещение в България от вчера по покана на Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че е възложил на министъра на транспорта да разгледа темата за полети между 4-5 държави от региона, които нямат свои авиокомпании. По другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища се работи, посочи той.

Всяка една държава по трасетата трябва да положи максимални усилия да завърши своите участъци, допълни Борисов. Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна, каза българският премиер.

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път за страните от региона е членство в ЕС и НАТО, по тази тема няма спор и трябва да се работи максимално бързо като се използва инерцията, която създадохме през тези няколко месеца, каза Бойко Борисов.

Денис Звиздич благодари на България, че е поставила темата за членство на страните от Западните Балкани в ЕС като приоритет по време на председателството на Съвета на ЕС. Той посочи, че страната е изпълнила всички изисквания на ЕК и очаква до кроя на годината да получи статут на кандидат-член на ЕС и да започне преговорите за членство.

Босна и Херцеговина работи усилено за интеграция в НАТО, за върховенството на закона в страната и за създаване на контакти със съседните държави в региона. Целта ни е мир, стабилност и икономически просперитет, които да задържат младите хора в страната, каза Звиздич.

Босна и Херецговина е светска държава, културно принадлежаща към Европа и осъзнаваща важността на стабилността. В страната има четири религии и не се поддържа никаква форма на радикализъм, посочи Звиздич.

Мисля, че Денис Звиздич много ясно и точно отговори какви мерки и колко работа са свършили нашите колеги по темата радикален ислям, каза Борисов.