"София и Скопие трябва да направят повече, за да стигнем до решение на този проблем", каза пред bTV бившият премиер на Република Северна Македония Любчо Георгиевски.

"Премиерите на двете страни имат енергията, за да подобрят тези отношения, но в същото време много се влияят от останалите партии в коалициите си, както и от общественото мнение", смята Георгиевски.

Според него правителството у нас е нестабилно по отношение на македонския въпрос. “И двете правителства са под тежък обстрел от страна на противниците“, каза Любчо Георгиевски.

"Последната година и половина е кулминация на цикъла на влошаване на отношенията между България и Северна Македония", смята бившият премиер на РСМ. Той призова двете страни да гледат позитивно, за да могат по-бързо да се разрешат различията между тях.

"Взаимоотношенията са влошени, защото се гледа само езика на омразата и в двете страни. И двете държави може да изгубят, ако продължи тази система на блокиране и продължаване на кризата", каза още той. "Натиск над Балканите винаги е имало. Той в момента продължава върху София и Скопие, но двете държави трябва да издържат. Натискът в момента не е негативен, а е за да се разрешат проблемите и да се продължи напред", твърди бившият премиер.

По думите му в последните две - три години са се появили редица измислени тези, които имат за основна цел да създават проблеми. 

Георгиевски допълни, че поддържа идеята българите да бъдат включени в конституцията на РСМ. Според него обаче тонът трябва да бъде смекчен, защото не може нищо да стане с агресия. 

Той обясни, че македонската конституция е много специфична, в нейния преамбюл са записани "държавотворни" етноси заради войната с албанците. И това дава ред привилегии, като например в обяви за работа да се пише дали си търси работа македонец, албанец или сърбин. Георгиевски обясни, че ако бъдат записани българите в Конституцията "може да се потърси правото на преподаване на български в училище, както и на почивен ден за българите..."

Той обърна внимание и на резултатите от преброяването в Македония, според които "само българският етнос порасна със 150%, което не може да се каже за нито един друг етнос".

Най-големите патриоти правят най-катастрофалните грешки, на мнение е Георгиевски.