Неформално обединение под името Лява платформа "Прогрес" беше представено в София. Обединението настоява за общи действия на граждани и организации цел ярко ляво представителство в политическия живот.

За тази цел днес беше организирана дискусия, провокирана от перспективата "две трети от българските граждани да бъдат изхвърлени зад борда на политическото представителството в страната в резултат на безпринципни коалиции и все по-десни икономически и социокултурни политики".

По време на дискусията беше представен характерът на платформата и бъдещи планове, "простиращи се отвъд предизборната битка и тясната електорална политика". Участниците призова за общи действия на левите избиратели, работници, пенсионери, интелектуалци и политици за ярко ляво представителство в политическия живот. Платформата изисква от претендентите за властта в ляво да заемат ясни позиции и формулират леви послания и политики: "истински социална, солидарна, справедлива и демократична алтернатива за бъдещето на България".

Участници в дискусията, в лицето на члена на Националния съвет на БСП Ани Пиринска, изказаха тревогата, че е трудно да си ляв в социалистическа партия завила надясно. Това налага необходимостта повече социалисти да си припомнят, не само че пътят на Социалистическа партия е наляво, но и да повярват, че има реална алтернатива, която прави това възможно. "Левите трябва да сме солидарни един с друг" заяви Ани Пиринска.

В подкрепа на това лидерът на партия "Изправи се България" Мая Манолова обвини БСП, че е абдикирала от обещанията си и препотвърди позицията на партията си да се фокусира върху конкретни и чувствителни за обществото казуси като прогресивните данъци и таван на цените.

Цветан Предов от "Системата ни убива" също подкрепи тезата, че БСП е излъгала избирателите си и има пълна липса на подкрепа за нуждаещите се. А енергийният експерт и бивш депутат от БСП Явор Куюмджиев изрази опасение, че БСП е приватизирана от лидера Корнелия Нинова, а през предстоящите тежки зимни месеци е много възможно хората да излязат на улиците.

"Видимата левица не е лява, а истинската левица е невидима в обществото" според проф. Искра Баева. Историкът от Софийския университет изказа становище, че повечето хора, които се очаква да са леви не гласуват за леви формации, а в медиите има монопол на десните икономически послания.

Финансистът Константин Проданов защити тезата, че лявото е с отслабени позиции и представителство не само в България, и е време левицата отново да поеме естествената си роля на защитник на слабите.

Участниците в дискусията се обединиха около позицията на политолога и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски, че в България има всички социални условия да съществува ляво и са нужни действие и усилия в отвоюването му в политическото пространство.

По време на пресконференцията след дискусията, публицистът в платформа "Прогрес" Стан Додов информира представителите на медиите, че работата по Платформата е започнала в началото на годината в търсене на обединение и реални действие в лявото политическо пространство, както и поради необходимостта политиците, позиционирани в ляво, да бъдат убедени в социални послания. Убеждението на създателите на платформата е, че избирателите с леви убеждения не са представени и това е част от причините за спад на избирателната активност. На предстоящите парламентарни избори има опасност в парламента да не влязат дори формално леви формации и България да се превърне в Полша или Унгария. По тази причина Лява платформа "Прогрес" отправя предизвикателство към левите политиците да се припознаят в нейните посланията.

Структурата и механизмите на работа на Лява платформа "Прогрес" са на основа на Манифеста на платформата. Като основополагащ документ, Манифестът очертава убежденията на създателите на Лява платформа "Прогрес" и е условия за членство в нея, но не е предизборна програма.

Въпреки наближаващите избори хоризонтът на Лява платформа "Прогрес" е дългосрочен и с амбиция да стане фактор стимулиращ леви политики и да привлече повече хора да говорят за демократична промяна. Платформата не е създадена за да работи и агитира за дадена формация, а да търси съмишленици, с които да гарантира социални промени в страната.

Войслав Тодоров от партия "Изправи се България" очерта някои основни позиции които обединяват Лява платформа "Прогрес" и партия "Изправи се България":

  • Защита на хората на труда - по-справедливо разпределение на благата и защита на трудовите права, които следва да получават достойни доходи
  • Подобряване на социалните системи
  • Овластяване на обезправените - хората с увреждания и дискриминираните
  • Участие на държавата в икономиката
  • Международно сътрудничество и солидарност - бедните страни не бива да бъдат изоставяни.

Политологът Страхил Делийски провокира с необходимостта да се говори открито за капитализъм в България и последствията от "кризата" в него.