"Продължаваме промяната" и ГЕРБ се обвиниха взаимно и предварително в стремеж към фалшификация на предстоящите избори, когато и да са те. Първите нарочиха ГЕРБ, че ще го направят с бюлетините. Вторите отвърнаха, че ПП пък ще го направят с машините.

Репликите бяха разменени през две поредни декларации на темата. Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров оповести промени, които от партията са внесли като поправки в изборния кодекс преди второто четене, след като на първо четене парламентът върна смесеното гласуване с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

"Ние от ПП категорично отхвърляме всички текстове в ИК в полза на смесеното гласуване, машинният вот е този, който гарантира честно гласуване", заяви Гюров от трибуната и заговори за чували, тъмни стаички и заснемане на контролиран и купен вот.

Той посочи, че критикитесрещу връщането на хартиената бюлетина не идват само от тях, но и от много юристи, както и от самата ЦИК. И цитира заключение на изборната комисия след последното гласуване само с хартия, според което са били налице много грешки при сумиранията в протоколите. Сгрешените протоколи на места надхвърляли 90%, посочват от партията. "Всички тези неща трябва да останат в миналото", каза депутатът от ПП. "Не бива да допускаме атаката с хартиената бюлетина срещу вота на избирателите. Кой иска да контролира свободната воля на стотици хиляди български граждани? Кой иска да подмени вашия вот? Сега е моментът да бъдем бдителни", призова Андрей Гюров.

Според внесените от ПП промени се премахва приетото на първо четене смесено гласуване в секциите над 300 избиратели, а вотът с хартиена бюлетина трябва да се осъществява само в специално създадени секции. Гласовете от машинния и хартиения вот да не бъдат обединявани в общ протокол, искат още от ПП. Декларациите за гласуване с хартиена бюлетина ще се попълват на място, за да се избегне рискът от предварителни манипулации.

С цел ограничаване на контролирания вот, ПП предлага да се уточнят правилата за гласуване в изборните помещения. Когато се гласува с хартиена бюлетина, законът предвижда това да се случва в съответната кабина.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ заключи, че ПП не разбират нищо от изборния процес и партията му няма да подкрепи промените им.

"Промените, които вие предлагате, част от тях, са абсолютно неадекватни, те ще създадат хаос. И сега искате цялата държава да тръгне след вас - аз не си спомням случай цялата държава да е тръгнала след вас и да не се е блъснала", обърна се към ПП депутатът от ГЕРБ.

"Доверието в българския изборен процес по принцип е ниско и когато се осъществяваше само с бюлетини, и смесено, и само с машини. Целта на предложенията на ГЕРБ между първо и второ е да повиши доверието в изборния процес", каза Биков. И напомни, че техните промени дават правото на избор на избирателите как да гласуват. "Аз например ще гласувам само с бюлетини, защото имам доверие на нашите членове на СИК, че ще направят така, че моят глас да бъде запазен. Ако вие нямате доверие на вашите членове, означава, че сте много зле с хората", репликира Биков.

По думите му ГЕРБ предпочита да вярва на всички над 100 хил. души, които участват в изборния процес, а не на онези 15, които след машинния вот обработват резултата, а всички останали само стоят и гледат.

"Успяхме да ви победим и с машините, да го знаете", заключи Биков. И обясни на Гюров, че не чували се броят, а бюлетините, преди да влязат в чувалите, още в СИК, където се пишат протоколите. Биков заключи, че както ПП обвиняват по принцип ГЕРБ, че иска да фалшифицира резултата от изборите с хартията, така и от ГЕРБ могат да кажат: "Вие искате да фалшифицирате с машините". Докъде ще стигнем по този начин?", попита риторично Тома Биков и добави, че това само ще снижи още по-драстично избирателната активност.