Разписките от машините за гласуване са по-незащитени от бюлетините. Те не са маркирани, нямат специален знак, т.е. могат да бъдат разпечатани на обикновен принтер, каза в предаването "На фокус" по NOVA служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му броенето на разписките от машините може да се окаже по-опасно от връщането на хартиените бюлетини.

Зарков смята, че въведеното смесено гласуване с хартия или с машина ще създаде проблеми както с организацията на изборите, така и с отчитането на резултата. Последните избори протекоха без проблем. Машините, които изписаха нещо на екрана, реално не участваха в изборите, напомни Зарков по повод твърденията на защитниците на хартиените бюлетини, че нямат доверие на машините.

Вбесяващо е това, което се случва - българските граждани биват взимани за по-малко умни, отколкото са. Самият дебат е вреден, в големи части от обществото ще остане усещането, че е измамен, смята Крум Зарков.

Според него няма нужда от промени в Изборния кодекс, а нужда от време ЦИК и избирателите да свикнат с начина на гласуване. Правосъдният министър добави, че тези теми не са реалният проблем на българското общество.