В България липсват правила за почтеност и етичен кодекс за висшите държавни служители, няма прозрачност за работата им, нито за възнагражденията им. Това са само част от заключенията на критичен доклад на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа за корупцията и нивото на почтеност в централното управление на страната ни, предава bTV.

Антикорупционната мониторингова организация обръща специално внимание на членовете на политическите кабинети, като според нея от законодателството ни не става ясно дали те трябва да се придържат към Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.

ГРЕКО изразява и притеснения около имуществените декларации на високопоставени служители и допълва, че контролът върху тях трябва да е по-голям. Организацията препоръчва да бъдат въведени правила за подаръците или други получени облаги от представители както на изпълнителната власт, така и от Министерството на вътрешните работи.

Също така подчертава нуждата от правила за това как висши служители в изпълнителната власт осъществяват контакт с лобисти и трети страни, които опитват да упражнят влияние върху законодателната инициатива на правителството. В момента заинтересовани страни като неправителствени организации, съсловни организации или синдикати могат да вземат участие в изготвянето на законопроекти, но никъде не е регулирано как да протича комуникацията между представители на изпълнителната власт и лобисти.

Очертани са "бели полета" около назначенията в политическите кабинети. ГРЕКО посочва, че в коалиционното споразумение за кабинета "Петков" е имало условия за членове да не бъдат назначавани хора, принадлежащи към Държавна сигурност, както и да нямат нарушения с отчитане на приходите си. Изискването е било в сила само в рамките на конкретното коалиционно правителство, като липсват подобни законодателни текстове в момента.

В доклада е изнесена информация и за основните възнаграждения в Министерския съвет. Основната заплата на министър-председателя през третото тримесечие на 2022 година е била в размер на 7975 лева. Началникът на политическия кабинет на премиера пък получава заплата от 6251 лева. Възнаграждението на един министър е 6946 лева, а на началника на политическия му кабинет - 5621 лева.

Авторите на доклада са загрижени и за липсата на разследване и адекватно правно наказание за корупция по висшите етажи на властта. Препоръчва се от законодателството да бъдат изчистени процедурни пречки, които да освободят наказателния процес.

Обект на критики и е липсата на политическа независимост на полицията, както и на антикорупционна стратегия в нея.

Медиите не отразяват адекватно мащабите на проблема с корупцията в България, оказва се административен и съдебен натиск върху журналисти, заключава докладът.