Бизнесменът Георги Гергов придоби акциите на Община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и така получи 79% от дяловете в Панаира. Това стана на извънредното общо събрание на дружеството този следобед, на което са присъствали само представителят на Гергов адв. Нина Пантелеева и представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов, съобщи БНР.

Дяловете на Община Варна от 29% се прибавят към дела на Гергов, който е 50%, и така бизнесменът придобива общо 79% от акциите на Панаира.

"Гласувах против апорта на варненските акции в Панаира, както ме упълномощи днес ОбС", каза представителят на община Пловдив Ясен Михайлов. По думите му какво ще се случи след това, ще решават юристите.

С решението си от сутринта пловдивските общински съветници задължиха кмета Здравко Димитров да обжалва решенията на общото събрание на "Пълдин Туринвест", тъй като е свикано, без да се спази законовият срок от един месец.

По-рано адв. Веселина Александрова, председател на групата съветници на "Демократична България", заяви, че както и да се гласува на извънредното общо събрание на "Пълдин туринвест" ситуацията в дружеството няма да се промени, защото община Пловдив има блокираща квота.

Относно опасенията на пловдивчани, че след като придобие контрола, Гергов ще застрои с жилищни кооперации огромния имот от 360 декара и ще разпродаде апартаментите, той коментира пред "24 часа": "Курник няма да направя, камо ли да застроя панаира. Всъщност аз спасих панаира и сега бера плодовете на това, че съм вложил средства, за да го има... Никакви планове нямам да го застроявам. Правят си политически кампании на мой гръб. Те нямат понятие какво съм свършил през тези години, за да го запазя този панаир. 16 години съм в него и не съм нарушил по никакъв начин ангажимента Пловдив да има панаир", заяви Гергов.

"Панаирите в цяла Европа са в криза. Но аз съм оптимист, че ще има панаирна дейност. Всичко останало са клишета и политически пушилки. На гърба на Георги Гергов поне четирима-петима души станаха депутати. Като почне кампания, а напоследък непрекъснато има избори, и повтарят: "Гергов, Гергов". Добре, аз приемам да съм черната овца, но нека кажат кое не е поддържано в панаира", коментира бизнесменът.

На въпрос дали другите акционери са му пречили той отговори по следния начин:

"Не са ми пречили, но не са ми и помагали. Платил съм 32 млн. лева на панаира с мои лични пари. Те говорят, че Гергов е откраднал панаира. Но преди Пловдив и общината не са притежавали и 1% от панаира. Аз съм този, който вкара общината в международния изложбен център. Какво да коментирам повече? Следвам закона. Плюха ме, заливаха ме с помия, но законът си е закон. И в този момент вместо Пловдив да застане зад мен, защото хората виждат какво става в панаира, ме атакуват. Вкараха 20 души на сесията днес да приказват глупости. Съветниците не искат да приемат устройствения план на града, какво вършат всъщност? На гърба на целия град правят политика, за да ги изберат отново", каза Гергов, цитиран от изданието.